Un intelept s-a prezentat in fata viitorului rege cu un set de trei papusi mici. Printul, deloc amuzant a intrebat: "Sunt o fata ca sa imi dai papusi?"

Batranul intelept a raspuns: "Acesta este un cadou pentru un viitor rege. Daca te uiti cu atentie, vei vedea o gaura in urechea fiecarei papusi."

Inteleptul i-a dat o bucata de sfoara: "Trece aceasta sfoara prin fiecare papusa." - i-a spus el.

Foarte curios, printul a luat prima papusa si a spus sfoara in ureche. Aceasta a iesit prin cealalta ureche. Neintelegand ce se intampla, s-a uitat la batran pentru a primi o explicatie.

"Aceasta papusa este primul tip de om. Orice i-ai spune, iese prin cealalta ureche. El nu retine niciodata."

Printul a pus sfoara si in a doua papusa. Aceasta a iesit prin gura: "Aceasta papusa este al doilea tip de om. Orice i-ai spune, el spune tuturor. El nu poate tine niciodata un secret."

Printul a pus sfoara si in urechea celei de-a treia papusa. Sirul nu a iesit. Batranul a spus: "Aceasta papusa este al treilea tip de om. Orice ai spune, el nu spune mai departe. Nimic nu iese din gura lui."

"Care este cel mai bun tip de om?" - a intrebat printul.

Inteleptul nu i-a raspuns, insa i-a mai dat o papusa. Atunci cand printul a pus sfoara in ea, acesta a iesit prin cealalta ureche.

"Fa-o din noua." - a spus inteleptul.

Printul a repetat procesul. De data aceasta firul a iesit din gura. A scos firul si l-a pus din nou in ureche, insa nu a mai iesit deloc.

"Aceasta papusa este cel mai bun tip de om. Pentru a fi demn de incredere, un om trebuie sa stie cand sa asculte, cand sa ramana tacut si cand sa vorbeasca."

foto prima pagina: Dark Moon Pictures, Shutterstock

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: