Intr-o zi oarecare, pe inserate, un taran s-a asezat pe pragul modestei sale case, bucurandu-se de racoarea si adierea vantului de primavara.

Prin fata casei lui, a trecut un alt barbat care l-a vazut pe taranul nostru si a spus in gandul lui: "Cu siguranta omul asta este un mare lenes, sta de pomana cat e ziua de mare si nici nu pare sa aiba de gand sa faca ceva."

La putina vreme a trecut un alt barbat, care s-a gandit: "Omul asta se crede un Don Juan. Sta aici toata ziua si se uita la fetele care trec... poate uneori le mai si necajeste."

La scurt timp a aparut si un strain care era in trecere prin sat. El l-a vazut pe taran stand linistit si privind in zare si s-a gandit: "Omul asta chiar este un mare muncitor. A trudit toata ziua pentru ca el si familia lui sa aiba ce sa cultive la toamna, iar acum se bucura de putin timp relaxant."

Sincer vorbind, nu stim prea multe despre taranul asezat pe pragul casei. Insa cu siguranta putem afla cate ceva despre cei trei oameni care au trecut prin fata casei lui:

- primul era un lenes;

- al doilea era un om rau;

- al treilea era un mare muncitor.

Morala: Tot ceea ce spui vorbeste despre tine... mai ales cand vorbesti despre altii.

(o pilda spusa de Bruno Ferrero).

foto prima pagina: sondem, Shutterstock

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: