Iti recomandam sa citesti aceasta parabola scurta - ea te poate ajuta sa te aduca cu picioarele pe Pamant si sa te gandesti la ce conteaza cu adevarat. Ai nevoie de doar doua minute din timpul tau pretios pentru a intelege mai bine viata.

In Japonia, intr-un mic satut traia un samurai batran. Intr-o zi, cand el preda lectia elevilor sai, un tanar razboinic, cunoscut pentru grosolania si cruzimea sa, s-a apropiat de samurai.

Tehnica lui preferata era provocarea: el reusea sa enerveze adversarul, sa il faca atat de indignat, de orbit de furie incat sa accepte provocarea de a lupta, sfarsind insa prin a face cateva greseli care urmau sa ii fie fatale si sa piarda lupta.

Foarte sigur pe el, tanarul razboinic a inceput sa il insulte pe batranel: a aruncat cu pietre in el, l-a scuipat si l-a numit in toate felurile. Samuraiul a ramas foarte calm si pur si simplu si-a continuat lectia, ignorandu-l complet pe oponentul sau.

La sfarsitul zilei, obosit si foarte iritat de situatie, tanarul razboinic a renuntat si a plecat catre casa. Discipolii au fost uimit de rezistanta batranului la atatea insulte urate si l-au intrebat:

"De ce nu ai aceptat provocarea unei lupte? Cu siguranta l-ai fi infrant!"

Samuraiul batran a zambit si a raspuns: "Daca cineva vine la tine cu un dar si tu refuzi sa il accepti... cui apartine darul?"

"Celui care a vrut sa ti-l ofere." - a spus un ucenic.

"Acelasi lucru se aplica si invidiei, urii si cuvintelor nepoliticoase. Atata vreme cat nu le accepti, ele apartin persoanei care le-a purtat in mintea sa."

foto interior si prima pagina: Ninja SS, Shutterstock

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: