Dupa ce timp de secole oamenii au mancat grasime animala, de cateva decenii uleiul de palmier este omniprezent in farfuriile noastre. Se pare ca aceasta "invazie" are la baza doar costurile, acesta nefiind si un produs bun pentru organism. Uleiul de palmier este lider mondial la consum, fiind prezent in foarte multe produse cum sunt margarina, biscuitii, cerealele pentru micul de dejun, inghetata, dulciurile, sapunul, cosmeticele si multe alte produse, sub denumirea de "ulei vegetal". Se gaseste si in magazine, la bidoane de 2-3 litri, fiind preferat uleiului clasic fiindca este mai ieftin. Uleiul de palmier se mai foloseste si pe post de combustibil alternativ in industria transportului.
Costurile productiei uleiului de palmier sunt mai mici decat in alte cazuri, dupa cum se poate observa. Randamentul la hectar este de cateva ori mai mare fata de alte plante. Astfel, pentru a obtine 10 tone de ulei e nevoie de 1,2 hectare de palmieri, 6 hectare de rapita sau floarea soarelui si 8 hectare de maslini. Nimic mai simplu!
Citeste continuarea pe Realitatea.net
foto interior si prima pagina: mosista, Shutterstock
Spune-ti parerea!