Coriandrul (Coriandrum sativum) este o specie de planta erbacee anuala (mirodenie) din familia morcovului si a patrunjelului (Apiaceae) folosita in prezent la scara larga. Datorita frunzelor sale asemanatoare cu ale patrunjelului, coriandrul a primit numele de patrunjel chinezesc pe continentul asiatic. Planta este originara din sudul Europei si Vestul Asiei, iar acum este raspandita in toata zona mediterana, in Balcani, in Rusia, in India, in Olanda si in America. Romania este una dintre tarile considerate emblematice pentru coriandru.

Planta este o sursa excelenta de minerale, printre care potasiu, calciu, mangan, fosfor, fier si magneziu. Frunzele de coriandru au un continut ridicat de vitamine A, C si K si vitamine din complexul B. Flavonoinde intaresc valentele antioxidante ale plantei: quercitina, rhametina sau apigenina, despre care studii recente arata ca ar avea rol in prevenirea cancerului, potrivit www.nutrition-and-you.com.

Semintele prezinta o bogatie nutritionala mai variata, antioxidanti sub forma vitaminelor sii a uleiurilor volatile (borneol, pinen, linalool, cineol, geraniol, terpinen, felandren, dipentene, citronelol, carvona, camfor), fibre, acizi grasi (acid petroselinic si altii), substante proteice, aminoacizi, sitosteroli, tocoferoli, cumarine.

Citeste continuarea pe Realitatea.net

foto interior si prima pagina: Elena Schweitzer, Shutterstock

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: