Setari Cookie-uri

Maică, tineretul din ziua de azi e fix ca noi. Doar că nu ne place să recunoaștem

Punțile de legătură dintre noi, copiii de tranzitie și ei, copiii tehnologiei sunt puține și prețioase. Ne place sau nu, dintre ei se ridică ajutoarele noastre de mâine, oricât de telenovelistic sună. Să nu purtăm razboaie cu ei, zic.

Foto huricanehank/Shutterstock

Dacă stau acum strâmb și judec drept, îmi amintesc câteva episoade în care ai mei au stat pe gânduri dacă să ma exorcizeze când îmi urla Katatonia din căști sau dacă să își facă griji că m-am apucat de droguri când ascultam Tupac. Ce-i drept, viața era dură în Drumul Taberei. Nu știai niciodată dacă te vânează după blocurile gri pensionarii să te trimită la sifon sau trebuie să te pui bine cu gașca locală de campioane la șotron care făcea trafic de cretă colorată.

Bariera dintre generații va exista întotdeauna. Important este, cred, felul în care încercăm să o trecem. Ne apropiem de copiii și adolescenții de azi cu aere de superioritate înțeleaptă care știe ea mai bine sau cu răbdare, înțelegere și un strop de deschidere?

Citește și:

Punțile de legătură dintre noi, copiii de tranzitie și ei, copiii tehnologiei sunt puține și prețioase. Ne place sau nu, dintre ei se ridică ajutoarele noastre de mâine, oricât de telenovelistic sună. Să nu purtăm razboaie cu ei, zic. Să încercăm să îi înțelegem și să îi educam cu prietenie. Să fie pregătiți pentru viață și să aibă curajul să își pună întrebări. Să le dăm informații sănătoase și pertinente în medii sigure. Să îi judecăm mai puțin, să îi lăsăm să aleagă, să aleagă greșit și să invețe din greșeli. Să îi responsabilizăm. Cred că, de fapt, nu sunt nici mai buni, nici mai răi decât am fost noi. Cred că sunt mai vocali, mai curajoși, mai deschiși la minte.

Dacă toți adulții din jurul lor vor continua să le dea cu ziarul peste bot ca unui câine obraznic sau să le pună tableta în brațe apoi să uite de ei ca de moblia prăfuită, își vor folosi toată energia specifică adolescenței împotriva propriilor interese și împotriva noastra, în revolta oarbă specifică vârstei.

Citește și:

Nu o să vă las linkul trupei care a declanșat această dilemă. Vă las, în schimb, un text publicat de Mary Schmich în Chicago Tribune, ca un gând trimis către absolvenții de facultate din 1997. Semnul egal între generații este, cred, foarte vizibil în rândurile ei.

”Folosiți o cremă cu SPF.

Daca ar fi să vă ofer un sfat pentru viitor, cam ăsta ar fi. Beneficiile pe termen lung ale cremelor cu SPF au fost dovedite de cercetători. În rest, toate celelalte sfaturi ale mele sunt bazate pe experiență proprie.

Bucurați-vă de puterea și frumusețea tinereții. De fapt, nu. Oricum nu o să înțelegeți puterea și frumusețea tinereții până când nu se vor estompa. Credeți-mă, în 20 de ani, o să vă uitați la pozele cu voi și o să vă amintiți într-un fel nedefinit ce de posibilități aveați și cât de bine arătați. NU sunteți atât de grași pe cât vă închipuiți.

Citește și:

Nu vă faceți griji pentru viitor. Hai bine, puteți să vă faceți griji pentru viitor dar e la fel de productive ca rezolvarea unei ecuații matematie folosind gumă de mestecat. Belelele vieții sunt, de fapt, lucrurile care nu vă îngrijorează, sunt alea care va trec prin cap într-o marți după-amiaza, pe la 4.

În fiecare zi faceți câte un lucru de care vă e teamă.

Cântați.

Nu vă bateți joc de sentimentele oamenilor. Nu tolerați oameni care își bat joc de sentimentele voastre.

Folosiți ața dentară.

Nu vă pierdeți timpul cu gelozia.

Uneori sunteți cu un pas în față, alteori cu un pas în spate. Cursa e lungă, și, în definitiv, vă întreceți doar cu voi înșivă.

Aminiți-vă complimentele primite. Uitați insultele. Dacă vă iese treaba asta, să îmi spuneți și mie cum se face.

Citește și:

Păstrați scrisorile de dragoste. Aruncați extrasele bancare.

Faceți mișcare.

Nu vă simțiți vinovați dacă nu știți ce să faceți cu viețile voastre. Cei mai interesanți oameni pe care îi știu habar n-aveau până la 22 de ani. Cei mai interesanți oameni de 40 de ani pe care îi știu încă n-au habar.

Luați calciu. Aveți grijă de genunchii voștri. O să le simțiți lipsa la un moment dat.

Poate o să vă căsătorți, poate nu. Poate o să aveți copii, poate nu. Poate o să divorțați la 40 de ani, poate o să dansați Macarena la aniversarea de 75 de ani de căsnicie. Orice ați face, nu vă felicitați prea tare. Nici nu vă certați prea tare. Toate alegerile pe care le faceți sunt pe jumate noroc chior. La fel și ale altora.

Bucurați-vă de corpurile voastre. Folosiți-le oricum puteți. Nu vă bateți capul cu ce cred alții. Corpurile sunt cel mai bun instrument pe care o să-l aveți vreodata.

Citește și:

Dansați, chit că o faceți doar în camerele voastre.

Citiți instrucțiunile chiar dacă nu le urmați.

Nu citiți reviste de frumusețe. O să vă facă doar să vă simțiți urâți.

Apropiați-vă de părinții voștri. Habar n-aveți când o să rămâneți fără ei. Fiți buni cu frații și surorile voastre. Sunt cea mai puternică legătură cu trecutul vostru și oamenii care, cel mai probabil, vor fi alături de voi in viitor.

Prietenii vin și pleacă. Sunt puțini cei care vor rămâne cu adevărat în viețile voastre. Pe ei trebuie să îi țineți aproape. Depășiți distanțele și diferențele dintre voi pentru că pe măsură ce îmbătrâniți, veți avea nevoie de oameni care v-au cunoscut la tinerețe.

[…]

Acceptați câteva adevăruri suprme: Prețurile vor crește. Politicienii vor fi ca Vodă în lobodă. Și voi veți îmbătrâni. Atunci când o veți face, o să vă închipuiți că pe vremea voastra, prețurile erau decente, politicienii erau cinstiți și tineretul respecta oamenii în vârstă.

Citește și:

Respectați oamenii în vârstă.

Fiți independenți. Chiar dacă aveți un prieten de nădejde sau un partener cu bani. Nu știți niciodata când poate să dispară în ceață.

Lasați-vă părul în pace și nu-l chinuiți prea des. Altfel, până la 45 de ani o să arătați ca de 85.

Aveți grijă la sfaturile pe care le primiți și aveți răbdare cu cei care le oferă. Sfaturile sunt o formă de nostalgie. Atunci când sunt oferite, sunt scoase din coșul de gunoi al trecutului, șterse, vopsite și vândute la un preț mai mare decât valorează de fapt.

Oricum, credeți-mă când vă spun să vă dați cu SPF.”

Foto prima pagina marcogarrincha/ Shutterstock

Vizionare placuta


Carmen este redactor-șef Kudika.ro și scrie de când își aduce aminte. A început cu integrame sustrase pe furiș de la tatăl ei și 30 de ani mai târziu se relaxează...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.