Setari Cookie-uri

Murături asortate: Cele mai bune rețete de murături

Iată cele mai bune rețete de murături!

Saramură pentru murături

Cele mai cunoscute saramuri sunt cele de varză sau de castraveți. Atunci când vorbim despre saramura pentru murături, este foarte important să ținem cont de câteva aspecte: legumele pentru murat, tipul de sare folosit, apa și temperatura la care sunt ținute murăturile.Hai să le luăm pe rând.

Atunci când alegem legumele pentru murat, trebuie să avem în vedere faptul că cele mai potrivite sunt varza, castravetele, gogonelele și conopida. Există și altele care pot fi conservate pentru iarnă, însă în acest moment vorbim strict de cele potrivite pentru a fi puse în saramură.

Acum că am trecut peste acest pas, o să discutăm puțin despre calitatea apei, dar și despre cea a sării. În ceea ce privește apa folosită, cele mai multe persoane tind să o utilizeze pe cea de la robinet. Aceasta poate conține foarte mult clor, motiv pentru care este recomandat să o fierbeți și apoi să o lăsați la răcit. La fel putem discuta și despre sare. Există mai multe tipuri de sare pe piață, iar cea potrivită pentru murături este aceea pe care se specifică: „sare pentru murături”.

Citește și:

Temperatura optimă la care se mențin murăturile este între 3 și 8 grade. Dacă sunt depozitate într-un loc cu temperaturi peste cele menționate, murăturile vor dura mai puțin, vor fermenta și se vor înmuia.

Rețetă murături

Ingrediente:

1,5 kg castraveciori mici

4 ardei iuţi

2 buc.conopidă

3 buc. ardei capia

3buc. morcovi medii

1 buc. varză roşie mică

1 căpăţână usturoi

1 ţelină medie cu frunze verzi

3 buc. hrean

2 crengi de mărar

1 l de oţet de murături,

2 l de apă,

3 linguri de sare,

3 linguri de zahăr tos, condimente pentru murături.

Mod de preparare:

Fierbeţi apa şi oţetul şi amestecaţi cu sarea şi zahărul, iar la sfârşit puteţi adăuga condimente pentru murături. Aşezaţi jumătate din mărarul, hreanul, usturoiul şi ardeii iuţi pe fundul borcanului, apoi puneţi, alternând, toate legumele. Adăugaţi restul de mărar, hrean, usturoi şi ardei iute, apoi turnaţi zeama şi scuturaţi bine borcanul pentru a permite bulelor de aer să se elibereze. Puneţi capacul şi aşezaţi borcanul într-un loc răcoros, iar după o lună aveţi murături asortate.

Citește și:

    Gogonele murate la butoi

    Ingrediente:

    2,5 kg gogonele

    3-4 bucăți de hrean

    1 legătură mare cu frunze de țelină

    4 foi de dafin

    1 căpățână de usturoi

    1 pachet de piper boabe

    1 legătură leuștean

    Apă

    Sare

    Mod de preparare:

    Se așează mai întâi hreanul, țelina și usturoiul pe fundul butoiului, după care se pun gogonelele. Pe lângă acestea puteți adăuga și alte legume pentru savoare, precum morcovi, ardei iuți, ceapă. Se presară piperul boabe atunci când butoiul este plin și se acoperă cu leuștean. Se pregătește saramura prin dizolvarea unei lingure cu sare într-un litru de ap și se toarnă peste gogonele. Se pune o farfurie peste murături, peste care se așează o greutate, astfel încât gogonelele să stea în lichid. Butoiul trebuie depozitat într-un loc răcoros.

    Când se pune conservantul la murături

    Conservantul din comerț reprezintă o substanță destul de periculoasă, atât pentru sănătatea consumatorilor, cât și pentru stilul de viață. Acesta se folosește de obicei atunci când dorim să punem varza la murat, pentru a rezista mai mult timp. Deoarece nu are cele mai bune ingrediente în compoziție, este recomandat să îl înlocuim cu conservanți naturali precum sarea, zahărul, oțetul, uleiul, hreanul.

    Surse foto: Antonovskay Anzhella/Shutterstock, Ekaterina SU/Shutterstock, casanisa/Shutterstock, alexzrv/Shutterstock

    Vizionare placuta


    Lorena Martin este redactor de beauty și skincare și s-a alăturat echipei Kudika încă de când se afla pe băncile facultății. Acum, după doi ani și jumătate, este absolventă a...

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.