Cum vom proceda începând cu 15.05.2020?

Cum vom proceda începând cu 15.05.2020?
Kudika
13 Mai 2020

Despre „starea de alertă” sau „starea de incertitudine”. 


Este diferită „starea de alertă” de „starea de urgență”?

“În mod evident, răspunsul este unul afirmativ. Chiar dacă O.U.G. nr. 21/2004 nu stabilește riguros regimul stării de alertă, putem deduce din cuprinsul ordonanței faptul că aceasta se dorește a fi o perioadă de tranziție, de la starea de normalitate la starea de urgență și/sau invers, de la starea de urgență la starea de normalitate. Așadar, începând cu data de 15.05.2020, urmează a fi adoptate o serie de măsuri restrictive și de prevenție, ce vor face trecerea de la starea de urgență din ultimele două luni, la situația de dinainte de pandemia de COVID-19.” continuă Av. Daiana Avăsan.

Ce măsuri vor putea fi adoptate începând cu data de 15.05.2020? Care va fi soarta măsurilor dispuse în ultimele două luni prin ordonanțele militare?

“Odată cu încetarea stării de urgență, vor înceta și măsurile restrictive dispuse prin ordonanțele militare. Întrebarea relevantă este dacă, pe perioada stării de alertă, vor putea fi adoptate măsuri restrictive de drepturi, similare cu cele regăsite în ordonanțele militare.” este de părere Av. Ioana Anițulesei.

Potrivit dispozițiilor O.U.G. nr. 21/2004, pe timpul stării de alertă se vor putea dispune orice măsuri care sunt necesare pentru înlăturarea stării de forță majoră (în cazul de față, pentru înlăturarea pandemiei de COVID-19), atâta timp cât sunt proporționale și se aplică cu respectarea condițiilor și limitelor prevăzute de lege. Aceste măsuri se stabilesc, după caz, de către: Comitetul Național pentru situații speciale de urgență/Comitetele Județene pentru situații de urgență sau Comitetul Municipiului București pentru situații de urgență/Comitetele Locale pentru situații de urgență. Măsurile restrictive se dispun prin: regulamente, planuri, programe sau documente operative aprobate prin decizii, ordine ori dispoziţii emise conform reglementărilor în vigoare.

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:


Setari Cookie-uri