Setari Cookie-uri

Bun în carieră ajută tinerii să identifice mai ușor domeniul în care pot excela

Interviu cu Adriana Preda, executive director la Asociația The Social Incubator

  1. Cum îți identifici vocația?

Identificarea vocației devine posibilă în momentul în care tinerii se cunosc pe ei înșiși, parcurgând teste vocaționale cu scopul de a le scoate la suprafață personalitatea, dar și in momentul în care aceștia încep să ia contact cu mentorii și consilierii Bun în Carieră.

  1. Ce tipuri de teste găsesc tinerii în cadrul platformei și ce informații relevante le pot oferi acestea?

Primul test cu care tinerii iau contact este TESTUL INTELIGENȚELOR MULTIPLE care îi ajută să identifice caracteristicile inteligenței corespunzătoare lor, recomandându-le mai apoi meserii potrivite în funcție de personalitate.

În cea de a doua parte, tinerii completează CHESTIONARUL VALORILOR – D. SUPER, care pune în evidență valorile profesionale pe care aceștia le au chiar și fără experiența profesională. Acestea se traduc din calități și din felul lor de a acționa, iar mai apoi se dezvoltă prin practică.

Citește și:
  1. De ce ar trebui îndrumați tinerii către programul Bun în Carieră? Ce le oferă programul și platforma și nu găsesc, de exemplu, la școală?

Dezvoltată pe principii simple și intuitive, platforma www.BunInCariera.ro facilitează accesul la resursele de care tinerii au nevoie pentru a se cunoaște mai bine și a-și găsi din timp cariera potrivită. Odată accesată, utilizarea platformei se transformă într-o experiență captivantă și atractivă pentru tineri.

  1. Care sunt uneltele oferite de Bun în Carieră tinerilor astfel încât să îi ajute pe aceștia să facă primii pași către o carieră de succes?

Parcursul unui tânăr în platformă presupune crearea unui cont, completarea testelor vocaționale pentru descoperirea vocaţiei, şi ulterior programarea și susținerea unei sesiuni de consiliere. Sesiunile de mentorat alături de un expert în domeniul ales vin în completare, ajutând tinerii să-și alcătuiască un plan de acțiuni și să se pregătească pentru obținerea meseriei potrivite. De asemenea, platforma pune la dispoziţia tinerilor o bibliotecă online cu testimoniale video realizate de profesioniști din viața de zi cu zi cu focus pe informații despre meserii din 52 de domenii, selectate pe baza unui studiu realizat în rândul tinerilor participanţi la atelierele Asociaţiei The Social Incubator.

Citește și:
  1. Ce le poate oferi un consilier vocational tinerilor?

Cu sprijinul consilierilor vocaționali, platforma Bun în carieră ajută tinerii să identifice mai ușor domeniul la care sunt pricepuți și în care pot excela, să își diminueze emoțiile întâmpinate în primii pași în carieră, și să câștige încredere în propriile forțe. Totodată, consilierii vocaționali au rolul de a îi determina pe tineri să înțeleagă faptul că autocunoașterea, munca, dorința de a îți depăși propriile bariere și încrederea de sine sunt combinația ideală pentru a pune bazele unei cariere potrivite în care pot excela.

  1. Ce le poate oferi un mentor tinerilor?

Platforma Bun în Carieră pune la dispoziție tinerilor ședințele de mentorat alături de un expert în domeniul potrivit lor, care poate reprezenta un start bun în cariera acestora. Împărtășirea experiențelor acestuia îi poate face să realizezi daca sunt cu adevărat potriviți pentru meseria cu care simt că rezonează.

Citește și:
  1. Cât de implicați sunt părinții și profesorii în îndrumarea tinerilor către o carieră?

Cred că rolul unui părinte și al unui profesor este de a-l ghida pe tânăr în călătoria lui spre autocunoaștere și descoperirea profesiei care i se potrivește. Sunt persoanele care pot să ofere instrumentele și cunoașterea necesare pentru ca un tânăr să poată pășii încrezător în forțele proprii pe drumul ales în viață. Implicarea lor începe încă din primii ani de viață ai copilului și continuă până la vârsta adolescenței. Există tineri care sunt fascinați de profesiile părinților și aleg, la rândul lor să se specializeze și să profeseze în acel domeniu. Sau de câte ori nu întâlnim, la catedră, tineri profesori care atunci când sunt întrebați de ce au ales această profesie spun că pasiunea pentru predare le-a fost insuflată de profesorul pe care ei l-au avut la un moment dat.

Citește și:

Din păcate, însă, există tineri care nu au privilegiul de a crește într-o familie care să îi sprijine și să le canalizeze pașii. În astfel de situații rolul unor mentori, consilieri vocaționali este foarte important și, totodată necesar.

Vizionare placuta


Carmen este redactor-șef Kudika.ro și scrie de când își aduce aminte. A început cu integrame sustrase pe furiș de la tatăl ei și 30 de ani mai târziu se relaxează...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.