Setari Cookie-uri

5 Pericole care pot să apară în primul trimestru de sarcină

Sarcina reprezintă o situație cu totul specială pentru femeia gravidă, atât din punct de vedere emoțional, cât și fizic, femeia traversând o perioada cu multe schimbări hormonale și fizice. În cele mai multe cazuri, sarcina evoluează fără probleme sau, dacă acestea apar, sunt ușoare și pot fi ținute sub control de către medici. Totuși, există unele riscuri care pot să apară în sarcină, cu precădere în primul trimestru, iar o informare corectă a femeii gravide poate aduce șansa ca acestea să fie recunoscute precoce și tratate în timp util.

Sarcina este o mare bucurie, dar și o responsabilitate mare pentru gravidă, familie și medici. Sfaturile medicale trebuie urmate fără abatere de către femeia însărcinată și aceasta trebuie încurajată să pună întrebările medicului și nu să caute răspunsuri în medii nespecializate.

5 pericole care pot să apară în primul trimestru de sarcină

Problemele gastrice și intestinale

În primul trimestru de sarcină, tulburările și simptomele de natură digestivă sunt foarte frecvente. De exemplu, o bună parte dintre femeile însărcinate se confruntă cu stările de greață, apărute în special dimineața – grețurile matinale, dar putând fi resimțite și în restul zilei sau la vederea/mirosul unor preparate care le pot stârni o reacție de respingere.

Citește și:

Consipatia apare de asemenea destul de frecvent în sarcină. Deși nu impune riscuri pentru bebeluș, totuși simptomele acesteia pot deveni greu de suportat pentru femeia însărcinată și se pot complica cu tulburări de alimentare, hemoroizi, scaun cu sânge până la anemie. De aceea se recomandă un consum ridicat de alimente bogate în fibre în dieta femeii însărcinate (fructe, legume, cereale integrale etc.). Dacă constipația persistă, este recomandat să se contacteze medicul.

Diareea poate să apară de asemenea în sarcină, fiind ușoară, cu o durata limitată de timp și fără să socieze alte simptome. Dacă totuși apare scaunul apos, gravida are mai multe scaune apoase pe zi, diareea nu dispare după o zi sau asociază simptome precum febra, stare generală de rău, crampe abdominale puternice, durere de cap, erupții cutanate sau vomă, este recomandat să se consulte cât mai devreme medicul, căci poate fi implicată o infecție sau toxiinfecție intestinală. Diareea netratată crește și riscul deshidratarii.

Citește și:

Sângerarea vaginală în primul trimestru de sarcină

Chiar dacă menstruația nu mai vine, uneori femeia însărcinată poate observa o pată de sânge, o sângerare vaginală limitată, care apare spontan, fără dureri sau alte simptome. Această sângerare este adesea normală și se datorează nidației – implantării ovulului în peretele uterin.

Există însă și alte cazuri de sângerare vaginală. Dacă sângerarea persistă sau se observă striuri maronii sau roșii în secreția vaginală, este recomandat să se consulte medicul, pentru a evita o posibilă complicație a sarcinii.

Hiperemesis gravidarum – greață și vomă insuportabile

Hiperemesis gravidarum este o situație rară, manifestată prin exacerbarea stărilor de greață din sarcină, cu vomă și stare de rău, gravida putând ajunge până la deshidratare sau chiar imposibilitatea de a se alimenta corespunzător, din pricina vomei și a stărilor de greață. Hiperemesis gravidarul se tratează medical și gravidei trebuie să i se ofere suport medical de specialitate pentru a obține un bun management al acestei situații.

Citește și:

Sindromul în sine nu afectează în mod direct bebelușul, dar poate pune în pericol sarcina prin deshidratare și insuficienta alimentare a gravidei, ce poate duce la deficiențe nutriționale importante. Citeste continuarea in pagina 2 >>

Vizionare placuta


Kudika
21 Septembrie 2020
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.