Setari Cookie-uri

Vitamina D3 la sugari și copii mici: importanță, beneficii și recomandări

Vitamina D3 este recomandată în multe țări bebelușilor și copiilor mici în special pentru a preveni rahitismul, însă această vitamină prezintă și alte benficii pentru micuți.

Au sugarii și copiii mici nevoie de suplimentare cu vitamina D3?

Deficitul de vitamina D este foarte răspândit în rândul sugarilor și este estimat că afectează între 2,7% și 45% dintre sugari la nivel mondial, diferențele atât de mari apărând de la țară la țară.

De aceea există un protocol prin care medicii pediatri recomandă suplimentarea cu vitamina D3 a bebelusilor si copiilor, poate chiar și a mamei.

La carența de vitamina D3 pot participa mai mulți factori, cum ar fi:

  • Sezonul: șansa ca vara sintetizarea naturală a vitaminei D să se producă la nivelul pielii este evident mai mare, prin expunerea la soare, chiar și când se folosesc creme pentru protecția solară. Iarna însă riscul de carență a vitaminei D3 crește.
  • Culoarea pielii: cu cât nuanța pielii este mai închisă la culoare, cu atât există un risc mai mare de a dezvolta deficit de vitamina D3, mai ales în cazul bebelușilor care nu trăiesc în zonele foarte calde ale Globului;
  • Aprtul alimentar: atât în privința diversificării, prin dietă dezechilibrată a sugarului, cât și prin alăptare. Atunci când mama are deficit de vitamina D3, există riscul ca acest deficit să apară și la bebeluș, care, prin alăptare, nu primește suficientă vitamina D de la mamă.
  • Expunerea limitată la soare;
  • Niveluri scăzute de vitamina D la mama în timpul sarcinii;
  • Alte cauze;

Importanța vitaminei D3 la sugari și copii mici

Principalele roluri ale vitamine D3 sunt:

Citește și:
  • Susținerea dezvoltării normale a sistemului osos, prevenind rahitismul la sugari și copii mici. Vitamina D ajută la menținerea unui echilibru sănătos al mineralelor în corp, precum calciul, fosforul, sodiul și magneziul, ajutând totodată la mineralizarea și dezvoltarea sănătoasă a oaselor, precum și la funcționarea mușchilor.
  • Previne fracturile osoase la copii;
  • Promovează dezvoltarea motorie la sugari și copii;
  • Ajută în susținerea funcțiilor sistemului imunitar;
  • Ajută în prevenția bolilor respiratorii la sugari și copii (răceli, gripă, alergii);

Ce doză de vitamina D este recomandată sugarilor și copiilor?

Doza zilnică de vitamina D recomandată este de 400 de unități internaționale (UI) pe zi pentru sugari mai mici de 12 luni și 600 UI pentru copii / adolescenți. Pentru sugarii care sunt complet sau parțial alăptați, se recomandă suplimentarea zilnică cu vitamina D până când copilul este complet înțărcat.

Citește și:

* Respectați recomandările medicului privind supliemntarea cu vitamina D3 la sugari și copii, pentru a susține dezvoltarea sănătoasă a acestora.

Foto: By Alina Reynbakh/shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
29 Octombrie 2020
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.