Setari Cookie-uri

8 Situații când se recomandă nașterea prin cezariană

Știm deja că nașterea naturală rămâne cea mai bună alegere pentru copil și pentru mămică, însă sunt situații când, chiar dacă femeia însărcinată dorește să nască natural, totuși anumite condiții impun nașterea prin cezariană.

Este foarte important ca viitoarea mămică să cunoască riscurile ce duc la nașterea prin cezariană, cu atât mai mult cu cât sunt femei însărcinate care ajung la spital să nască natural și până la urmă se decide cezariana, iar proaspăta mămică este cuprinsă de sentimente contradictorii privind evoluția neașteptată a lucrurilor, cu multe întrebări, griji și așa mai departe.

De aceea ne-am propus să expunem principalele situații când operația de cezariană poate fi necesară.

8 situații când este recomandată nașterea prin cezariană

Travaliul nu se instalează

Această situație este poate cea mai frecventă care transformă o posibilă naștere naturală într-una prin cezariană. Fie colul nu se dilată suficient (și poate bebelusul este mare), fie pur și simplu travaliul întârzie prea mult.

Citește și:

De exemplu poate fi cazul unei femei însărcinate căreia i s-au rupt membranele și a trecut deja o zi fără ca travaliul să se instaleze. În aceste condiții, după o anumită perioadă, riscul ca bebelușul să se infecteze (infecții perinatale) crește cu fiecare oră, iar medicul ii va recomanda mămicii operația de cezariană.

Naștere anterioară prin cezariană

De obicei este posibilă nașterea naturală după o primă cezariană. Însă, în anumite condiții, cu factori de risc asociați, medicul poate decide nașterea prin cezariană.

Probleme de sănătate asociate

Cezariana poate fi recomandată în cazul gravidelor cu boli severe asociate sau care sunt la risc cu efortul nașterii naturale, cum ar fi bolile cardio-vasculare, anevrismele, afecțiune cerebrală, anumite operații în sfera oftalmologică etc.

Citește și:

Cezariana mai poate fi recomandată și în unele infecții pe care mama le prezintă, de exemplu o infecție activă cu herpes genital, boli virale acute sau cronice etc.

Cordon ombilical prolabat

Se poate întâmpla ca o buclă a cordonului ombilical să alunece în colul uterin, situație în care medicul recomandă operația cezariană.

Sarcina multiplă

Nu întotdeauna se recomandă cezariană, ci în anumite condiții, cum ar fi sarcina gemelară cu unul dintre bebeluși situat într-o poziție anormală (prezentație) sau în sarcina cu mai mulți bebeluși (tripleți sau mai mulți).

Vizionare placuta


Kudika
26 Noiembrie 2020
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.