Setari Cookie-uri

Boala gură-mână-picior: cauze, simptome și tratament

Boala gură-mână-picior este o afecțiune provocată de virusuri care aparțin genului enterovirusurilor, fiind o boala foarte contagioasă ce se manifesta în special la sugari și copii cu vârstă sub 5 ani, dar poate afecta deopotrivă și copiii mai mari sau chiar adultul. Principalele simptome sunt legate de apariția unor leziuni dureroase în cavitatea bucală, dar și a unor erupții cutanate la nivelul mâinilor și picioarelor, de unde și denumirea sugestivă de boala gură-mână-picior.

Care sunt cauzele bolii gură-mână-picior?

Boala gură-mână-picior este provocată de virusuri care aparțin genului enterovirusurilor, care includ poliovirusurile, virusurile Coxsackie, ecovirusurile și alte enterovirusuri:

  • Coxsackievirus A16 - cel mai frecvent implicat în apariția bolii;
  • Enterovirus 71 și alte enterovirusuri;

Cum se transmite boala gură-mână-picior?

Boala este foarte contagioasă și se transmite cu ușurință în comunitate, prin jucării, alimente, atingeri ale mâinilor, fiind frecventă la creșe și grădinițe. Odată cu creșterea copilului, acesta capătă imunitate și nu mai dezvoltă această afecțiune.

Copilul sau adultul devine contagios încă din perioada de incubație, care este caracterizată de 5-7 zile înainte de apariția simptomelor.

Citește și:

Care sunt simptomele bolii gură-mână-picior?

Principalele simptome sunt:

  • febra mare: 39-40 grade Celsius, care apare cu 24-48 de ore înaintea erupției;
  • Dureri în gât datorită veziculelor și ulcerațiilor de la nivelul mucoasei bucale (linguale, gingivale, faringiene), din cauza cărora copilul nu poate manca și refuza câteodată și lichidele. Copiii mai mici pot refuza și lichidele, ceea ce duce la deshidratare, de aceea este recomandat să se contacteze medicul. Cel mai bine tolerate sunt lichidele reci și înghețata.
  • apar leziuni eruptive la nivelul palmelor și tălpilor, care evoluează spre vindecare completă fară a face cruste și fară a lăsa cicatrici;
  • alterarea stării generale;
  • după 4-6 săptămâni pot să cadă unghiile de la mâini și/sau picioare, urmând a crește la loc fară complicații;

Febra poate fi foarte periculoasă pentru copilul mic, la fel și deshidratarea, putând pune viața în pericol, de aceea este recomandat să nu amânați contactarea medicului pediatru și începerea tratamentului.

Citește și:

Dacă nu apar complicații, boala gură-mână-picior este autolimitata, adică trece singură, organismul având puterea să învingă virusul, cu condiția ca simptomele (în special febra și deshidratarea, nutriția) să fie bine controlate.

boala gura mana picior manifestari Foto: ann131313.s/shutterstock.com

Boala gură-mână-picior: diagnostic

De cele mai multe ori, diagnosticul este pus clinic, prin anamneză (discuția cu părintele/pacientul) și consult. Se pot face culturi virale din leziuni, scaun sau secreții pentru a identifica tulpina implicată care a provovat boala și detectarea virusului în materiile fecale, dar de cele mai multe ori nu este necesar, simptomatologia fiind sugestivă pentru aceasta afecțiune.

Cum se tratează boala gură-mână-picior?

Nu exista un tratament specific bolii, adică îndreptat împotriva virusului, ci doar simptomatic, în încercarea de a ameliora disconfortul și de a evita posibile complicații date de slaba nutriție, deschidratare sau febră (convulsii febrile la copilul mic, sugar).

Citește și:

Se recomandă următoarele masuri:

  • Controlul febrei - se administrează antipiretice (paracetamol, ibuprofen);
  • Hidratarea corespunzătoare cu aport suplimentar de lichide. Recomandat este ca lichidele să fie reci sau servite la temperatura camerei, cu evitarea lichidelor fierbinți sau a sucurilor, a lichidelor ce conțin suc de citrice sau băuturi carbogazoase. Înghețata poate ameliora durerile;
  • Calmarea durerilor (aceleași remedii - ibuprofen, paracetamol) sau sprayuri cu efect antiinflamator și anestezic. Se pot folosi dropsuri mentolate sau cu anestezic daca este vorba de copil mare sau adult;
  • Pentru calmarea erupției cutanate se administrează creme și mixturi calmante, de obicei mentolate.

În general, tratamentul se face la domiciliu, deoarece boala nu necesită internare, dar copilul trebuie izolat.

Citește și:

În cazul copiilor cu leziuni masive la care este imposibilă hidratarea se recomandă internare pentru perfuzare și tratament de specialitate.

De asemenea, infecțiile cu manifestări neurologice (produse de subtipul 71) necesita internare obligatorie, de aceea medicul poate cere analize suplimentare pentru diagnosticul bolii.

Foto articol: Singkham/shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
15 Aprilie 2021
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.