Setari Cookie-uri

Febra la copii: între prieten și dușman

Deși de multe ori considerăm febra un simptom care anunță o infecție a organismului, totuși febra reprezintă totodată și un prieten al sănătățîi, căci creșterea temperaturii corpului reprezintă un răspuns și o metodă de apărare a sistemului imunitar în fața expunerii corpului la o agresiune. Iată când ar trebui să considerăm febra un prieten și când ar trebui să o tratăm.

Ce este febra?

Febra reprezintă de fapt un rezultat al resetării centrului de termoreglare din hipotalamus. Hipotalamusul reprezintă o structura prezentă la nivelul capului, care deține numeroase funcții, care răspund de senzația de sete și foame, de comunicarea între sistemul nervos și cel endocrin (influențând prin acțiunea sa glanda hipofiză, numită și „glanda mamă”), dar și de capacitatea de setare a temperaturii corpului, tot aici găsindu-se și centrul de termoreglare.

Febra este considerată a fi temperatura corpului peste 37,5 grade Celsius pe termometru axilar sau peste 38 de grade Celsius dacă s-a măsurat temperatura rectală, comform ghidurilor OMS.

Te invit și pe blogul meu Zi cu Zi - Îndrăznim, by Iulia Maftei

Ce anume cauzează febra?

Multe tulburări pot cauza febră. Ele sunt clasificate în linii mari astfel:

Citește și:
  • Infecții (cel mai frecvent);
  • Neoplazii (cancere);
  • Cauze inflamatorii (inclusiv boli reumatice, nonreumatice, cauze medicamentoase, boli autoimune etc.).

Atunci când febra debutează brusc și, în general, durează câteva zile, foarte probabil a fost indusă de infecții ale organismului și asociază simptomele infecției: simptome respiratorii (strănut, rinoree, dureri în gât, dureri sinusale), gastro-intestinale (inapetență, diaree, flatulență, dureri de stomac, vomă, greață), simptome genito-urinare (usturimi, durere și usturime la micțiune, senzație de urinare incompletă, dureri lombare, modificări ale proprietăților urinii etc.) și așa mai departe.

În neoplazii, febra este frecventă și recurentă și nu asociază neapărat simptomatologia tipică de organ. Pare a fi o febră nespeifică.

Citește și:

De ce febra este un prieten al sănătății?

Dacă la copiii mici, cu vârstă sub 4 ani, intervenim prompt atunci când au febră, ei bine la copilul mai mare ne permitem să lăsăm febra să își facă treaba, dacă medicul pediatru este de acord, desigur.

Dar care sunt „beneficiile” febrei?

Ei bine, apariția febrei este în primul rând un semn bun, un semn că sistemul imunitar funcționează și reacționează la infectarea cu patogeni.

În al doilea rând, multe microorganisme, atât virusuri, cât și bacterii, sunt termolabile, adică mor la temperaturi mai înalte. Atunci când temperatura corpului crește, aceste microorganisme patogene sunt de multe ori distruse, astfel că restul celulelor și mecanismelor sistemului imunitar vor avea de luptat cu un număr mult mai mic de microorganisme patogene. De exemplu, temperaturile de 40–41°C determină o reducere de peste 200 de ori a ratei de replicare a poliovirusului în celulele mamiferelor și crește susceptibilitatea de liză a bacteriilor Gram-negative.

Citește și:

Mai mult decât atât, după o creștere bruscă a febrei la temperaturi mai înalte, se produce apoi o scădere la valori mai mici ale febrei (puțin peste 38 de grade Celsius), ceea ce reprezintă febra "de luptă" – o temperatură care rămâne astfel preț de câteva ore, pentru a nu permite înmulțirea microorganizmelor rămase, creând astfel un mediu termic deloc propice pentru patogeni.

Apariția febrei în bolile infecțioase grave se asociazacu o rată de supraviețuire mai mare decât în cazul persoanelor care nu fac febră (vârstnici, persoane imunosupresate etc.).

În plus, în timpul febrei, fierul, care este folosit de mulți microbi, este sechestrat în țesuturile gazdă. Astfel, modificările de temperatură pot face ca gazdă (corpul pacientului) să fie un mediu mai puțin ospitalier pentru microbi. Totuși, preferințele de temperatură și dependența de consumul de nutrienți variază la agenții patogeni.

Citește și:

Mai mult decât atât, febra îmbunătățește și crește activitatea sistemului imunitar, mecanismele imune devenind astfel mai intense și mai puternice împotriva agenților patogeni.

cand tratam febra la copii Foto: pexels.com

Când și de ce tratăm febra?

La copilul mic, capacitatea de termoreglare a organismului este încă în dezvoltare, iar unele organe, precum creierul, sunt încă sensibile la creșteri mari de temperatură. Așadar, când sugarul sau copilul mic (cu vârstă sub 4 ani) face febră, adesea pediatrul sugerează imediat administrarea de tratament antitermic. O complicație gravă a febrei la copiii mici este reprezentată de convulsia febrilă, care poate afecta reversibil sau nu funcțiile sistemului nervos. O altă problemă a febrei la copilul mic este inapetența și deshidratarea, care pot avea consecințe grave dacă nu se intervine în timp util.

Citește și:

La copilul mai mare, de peste 4 ani, în general medicul pediatru tratează simptomul și nu febra. Mai exact administrarea de tratament antitermic se face atunci când copilul se simte rău.

De exemplu, sunt copii care la temperatura de 39 de grade Celsius sunt vioi, se joacă, se hidratează corespunzător, urineza obișnuit, așadar pot „duce” febra pe picioare. Sunt însă situații când și la febra 38 grade Celsius copilul se simte rău, e apatic, prezintă dureri musculare, dureri de cap, inapetență, „zace” cum am spune popular. Ei bine, dacă disconfortul este atât de evident și se menține, poate este timpul să tratăm febra.

Este obligatoriu să cereți sfatul medicului pediatru ori de câte ori observați că copilul prezintă un disconfort, indiferent de natura acestuia (febră, dureri, erupții cutanate, scăderea poftei de mâncare etc.). Citește continuarea articolului în pagina 2 >>

Citește și:

Vizionare placuta


Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

 

Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.