Setari Cookie-uri

Sarcina pe săptămâni: prima săptămâna de sarcină

Săptămâna 1 de sarcină ar fi considerată în mod real prima săptămâna după ovulație, când ovulul a fost fecundat de către spermatozoid. Pentru că ziua ovulației este însă greu de calculat, medicii consideră prima zi a sarcinii ca fiind prima zi a ultimei menstruații, căci odată ce femeia a rămas însărcinată, această nu va mai avea menstruație pe parcursul sarcinii. Nu îți face griji dacă îți par încurcate aceste calcule, nu ești singura. În acest articol îți vom vorbi despre ce se întâmplă în prima săptămâna de la fecundarea ovulului.

Ce preprezinta ovulația și cum ne raportăm la prima săptămâna de sarcină?

După sângerările menstruale, am putea spune popular că uterul și-a „reînnoit” mucoasa, astfel încât este pregătit să țină o sarcină, dacă ovulul va fi fecundat. Aceasta se întâmplă lună de lună.

Pentru o femeie cu ciclu menstrual regulat, de 28 de zile, ovulația ar avea loc în ziua 14 de la prima zi a ultimei menstruații. Însă nu întotdeauna se întâmplă astfel. Unele femei pot ovula precoce, alteori poate avea loc ovulația spontană (aceasta se poate suprapune chiar sângerărilor menstruale, așa se explică de ce există cazuri de femei care au rămas însărcinate la menstruație).

Dar, în medie, ovulația are loc între ziua 10 și 16 de la prima zi a ultimei menstruatii, cu variații individuale.

Citește și:

Dacă vrei să aflii mai multe despre perioada ta fertilă, îți recomandăm testele de ovulatie, care pot fi cumpărate de la farmacie. De asemenea, ovulația prezintă unele simptome și semne pe care le poți monitoriza:

  • În ziua ovulatiei termperatura corpului crește puțin;
  • Unele femei pot simți o durere la nivelul ovarului care ovulează;

Este important de știut câteva aspecte:

  • Spermatozoidul poate trăi în organele genitale feminine timp de câteva zile, până la 3 sau chiar 5 zile;
  • Durata de viață a ovulului după ovulatie este, de obicei, destul de scurtă, în medie 24 de ore.

Ce înseamnă aceste informații? Înseamnă că, dacă femeia prezintă contact sexual neprotejat cu 3-5 zile înaintea ovulației, poate rămâne însărcinată. De asemenea și în ziua ovulatiei poate rămâne însărcinată.

Citește și:

Iată de ce specialiștii afirmă că există o fereastră de câteva zile pe lună când femeia poate rămâne însărcinată.

În prima săptămâna de sarcină... nu poți ști cu siguranță dacă ești însărcinată

În prima săptămâna de sarcină, practic ovulul a fost fecundat de către spermatozoid și urmează să se înmulțească celula „ou”, pentru a constitui prima formă de dezvoltare a fătului: morula.

Această diviziune celulară are loc pe măsură ce oul fecundat avansează, prin trompa uterină, către uter.

Este o perioadă foarte importantă, pentru că în unele situații oul fecundat poate rămâne blocat pe trompa uterină, ceea ce va duce la sarcina extrauterină, o urgență medico-chirurgicală.

Citește și:

Morula de va implanta la nivelul uterului abia după două săptămâni de la ovulatie, adică de la fecundarea ovulului, eveniment numit „nidație”, care poate produce la unele femei o sângerare minoră – sângerarea de implantare. Această sângerare poate fi uneori confundată cu menstruația. Îți propunem să citești acest articol pentru mai multe informații: CÂND SÂNGERAREA POATE FI PRIMUL SEMN DE SARCINĂ: NIDAȚIA SAU SÂNGERAREA DE IMPLANTARE

Așadar, despre sarcina la nivelul uterului vom vorbi abia din săptămâna a treia de sarcina, a treia săptămână de la fecundarea ovulului.

Facem această mențiune pentru că, atunci când medicul va calcula data nașterii, aceast calcul va începe nu din momentul ovulatiei, ci din prima zi a ultimei menstruatii (menstruația de dinaintea fecundării ovulului).

Citește și:

Fătul în prima săptămâna de sarcină?

Așa cum spuneam mai sus, nu putem vorbi încă de sarcină propriu-zisă, chiar dacă ovulul a fost fecundat, pentru că încă nu a avut loc nidația – implantarea oului la nivelul uterului.

În această perioadă există încă multe riscuri. „Fătul” este mai degrabă format dintr-o multitudine de celule aflate în diviziune, care se înmulțesc și formează morula.

Simptomele mamei în prima săptămâna de sarcină

Este mult prea devreme ca mama să prezinte simptome, așadar nici nu va ști că este însărcinată.

Testul de sarcină în prima săptămâna de sarcină

Testul de sarcina poate fi considerat relevant abia după 2 săptămâni de la fecundarea ovulului, adică la 2 săptămâni de la ovulatie. Aceasta înseamnă că, pentru o femeie cu ciclu menstrual regulat, abia când ar trebui să vină următoarea menstruație se poate face testul de sarcină.

Citește și:

Iată de ce întârzierea menstruației este un semn bun pentru o eventuală sarcină.

Făcut prea devreme, testul de sarcină poate ieși fals negativ.

Ce ar trebui să știe viitoarea mămică în prima săptămâna de sarcină, dacă bănuiește sarcina?

Dacă femeia a monitorizat perioada ovulatiei și a întreținut contact sexual neprotejat în perioada fertilă, există o șansă destul de mare ca această să fi rămas însărcinată.

Specialiștii recomandă ca femeia să ia suplimente cu adic folic chiar din prima zi a ovulatiei.

Ba mai mult, dacă sarcina este dorită și cuplul încerca să aibă un copil, acidul folic este recomandat încă din perioada de preconceptie, pentru „încărcarea rezervelor” organismului. Acidul folic este esențial pentru buna evoluție a sarcinii și fătului în primele săptămâni ale perioade de gestație.

Citește și:

De asemenea, este bine ca femeia să înceteze să fumeze, să consume alcool și să se expună la noxe toxice. VEȚI PUTEA AFLĂ INFORMAȚIILE COMPLETE DESPRE ACEST SUBIECT ÎN ARTICOLUL: ÎNTREBĂRI DE GRAVIDĂ: CE TREBURI CASNICE SUNT INTERZISE PENTRU VIITOARELE MĂMICI?

Sursa foto articol: Peakstock/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
30 Iunie 2022
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.