Săptămâna 1 de sarcină ar fi considerată în mod real prima săptămâna după ovulație, când ovulul a fost fecundat de către spermatozoid. Pentru că ziua ovulației este însă greu de calculat, medicii consideră prima zi a sarcinii ca fiind prima zi a ultimei menstruații, căci odată ce femeia a rămas însărcinată, această nu va mai avea menstruație pe parcursul sarcinii. Nu îți face griji dacă îți par încurcate aceste calcule, nu ești singura. În acest articol îți vom vorbi despre ce se întâmplă în prima săptămâna de la fecundarea ovulului.
Ce preprezinta ovulaÈ›ia È™i cum ne raportăm la prima săptămâna de sarcină?
După sângerările menstruale, am putea spune popular că uterul È™i-a „reînnoit” mucoasa, astfel încât este pregătit să È›ină o sarcină, dacă ovulul va fi fecundat. Aceasta se întâmplă lună de lună.
Pentru o femeie cu ciclu menstrual regulat, de 28 de zile, ovulaÈ›ia ar avea loc în ziua 14 de la prima zi a ultimei menstruaÈ›ii. Însă nu întotdeauna se întâmplă astfel. Unele femei pot ovula precoce, alteori poate avea loc ovulaÈ›ia spontană (aceasta se poate suprapune chiar sângerărilor menstruale, aÈ™a se explică de ce există cazuri de femei care au rămas însărcinate la menstruaÈ›ie).
Dar, în medie, ovulaÈ›ia are loc între ziua 10 È™i 16 de la prima zi a ultimei menstruatii, cu variaÈ›ii individuale.

Dacă vrei să aflii mai multe despre perioada ta fertilă, îÈ›i recomandăm testele de ovulatie, care pot fi cumpărate de la farmacie. De asemenea, ovulaÈ›ia prezintă unele simptome È™i semne pe care le poÈ›i monitoriza:
- În ziua ovulatiei termperatura corpului creÈ™te puÈ›in;
- Unele femei pot simți o durere la nivelul ovarului care ovulează;
Este important de È™tiut câteva aspecte:
- Spermatozoidul poate trăi în organele genitale feminine timp de câteva zile, până la 3 sau chiar 5 zile;
- Durata de viață a ovulului după ovulatie este, de obicei, destul de scurtă, în medie 24 de ore.
Ce înseamnă aceste informaÈ›ii? Înseamnă că, dacă femeia prezintă contact sexual neprotejat cu 3-5 zile înaintea ovulaÈ›iei, poate rămâne însărcinată. De asemenea È™i în ziua ovulatiei poate rămâne însărcinată.
Iată de ce specialiÈ™tii afirmă că există o fereastră de câteva zile pe lună când femeia poate rămâne însărcinată.
În prima săptămâna de sarcină... nu poÈ›i È™ti cu siguranță dacă eÈ™ti însărcinată
În prima săptămâna de sarcină, practic ovulul a fost fecundat de către spermatozoid È™i urmează să se înmulÈ›ească celula „ou”, pentru a constitui prima formă de dezvoltare a fătului: morula.
Această diviziune celulară are loc pe măsură ce oul fecundat avansează, prin trompa uterină, către uter.
Este o perioadă foarte importantă, pentru că în unele situaÈ›ii oul fecundat poate rămâne blocat pe trompa uterină, ceea ce va duce la sarcina extrauterină, o urgență medico-chirurgicală.
Morula de va implanta la nivelul uterului abia după două săptămâni de la ovulatie, adică de la fecundarea ovulului, eveniment numit „nidaÈ›ie”, care poate produce la unele femei o sângerare minoră – sângerarea de implantare. Această sângerare poate fi uneori confundată cu menstruaÈ›ia. ÎÈ›i propunem să citeÈ™ti acest articol pentru mai multe informaÈ›ii: CÂND SÂNGERAREA POATE FI PRIMUL SEMN DE SARCINÄ‚: NIDAÈšIA SAU SÂNGERAREA DE IMPLANTARE
AÈ™adar, despre sarcina la nivelul uterului vom vorbi abia din săptămâna a treia de sarcina, a treia săptămână de la fecundarea ovulului.
Facem această menÈ›iune pentru că, atunci când medicul va calcula data naÈ™terii, aceast calcul va începe nu din momentul ovulatiei, ci din prima zi a ultimei menstruatii (menstruaÈ›ia de dinaintea fecundării ovulului).
Fătul în prima săptămâna de sarcină?
AÈ™a cum spuneam mai sus, nu putem vorbi încă de sarcină propriu-zisă, chiar dacă ovulul a fost fecundat, pentru că încă nu a avut loc nidaÈ›ia – implantarea oului la nivelul uterului.
În această perioadă există încă multe riscuri. „Fătul” este mai degrabă format dintr-o multitudine de celule aflate în diviziune, care se înmulÈ›esc È™i formează morula.
Simptomele mamei în prima săptămâna de sarcină
Este mult prea devreme ca mama să prezinte simptome, aÈ™adar nici nu va È™ti că este însărcinată.
Testul de sarcină în prima săptămâna de sarcină
Testul de sarcina poate fi considerat relevant abia după 2 săptămâni de la fecundarea ovulului, adică la 2 săptămâni de la ovulatie. Aceasta înseamnă că, pentru o femeie cu ciclu menstrual regulat, abia când ar trebui să vină următoarea menstruaÈ›ie se poate face testul de sarcină.
Iată de ce întârzierea menstruaÈ›iei este un semn bun pentru o eventuală sarcină.
Făcut prea devreme, testul de sarcină poate ieși fals negativ.
Ce ar trebui să È™tie viitoarea mămică în prima săptămâna de sarcină, dacă bănuieÈ™te sarcina?
Dacă femeia a monitorizat perioada ovulatiei È™i a întreÈ›inut contact sexual neprotejat în perioada fertilă, există o È™ansă destul de mare ca această să fi rămas însărcinată.
Specialiștii recomandă ca femeia să ia suplimente cu adic folic chiar din prima zi a ovulatiei.
Ba mai mult, dacă sarcina este dorită È™i cuplul încerca să aibă un copil, acidul folic este recomandat încă din perioada de preconceptie, pentru „încărcarea rezervelor” organismului. Acidul folic este esenÈ›ial pentru buna evoluÈ›ie a sarcinii È™i fătului în primele săptămâni ale perioade de gestaÈ›ie.
De asemenea, este bine ca femeia să înceteze să fumeze, să consume alcool È™i să se expună la noxe toxice. VEÈšI PUTEA AFLÄ‚ INFORMAÈšIILE COMPLETE DESPRE ACEST SUBIECT ÎN ARTICOLUL: ÎNTREBÄ‚RI DE GRAVIDÄ‚: CE TREBURI CASNICE SUNT INTERZISE PENTRU VIITOARELE MÄ‚MICI?
Sursa foto articol: Peakstock/ shutterstock.com