Setari Cookie-uri

Ești fericită că ai rămas însărcinată, însă nu știi ce să faci mai departe? Iată care sunt primii pași ai sarcinii

Dacă așteptai cu nerăbdare să vezi rezultatul testului de sarcină și acum ești foarte fericită că este pozitiv, cu siguranță începi să te întrebi ce ar trebui să faci mai departe. Iată cei mai importanți pași pe care să-i parcurgi imediat ce ai aflat că ești însărcinată.

Anunță medicul tău de familie

Este foarte important să vorbești cu medicul tău de familie. Acesta îți va da o trimitere către obstetrică-ginecologie, pentru analize și investigații care să confirme sarcina.

Vizită la medicul tău ginecolog

Este indicat să anunți dinainte pentru ce îți dorești să faci programarea la ginecolog, și anume pentru confirmarea sarcinii. De ce? Pentru că în acest caz nu va fi vorba despre un simplu consult. Va fi necesară și o ecografie (recomandat transvaginală) care se face începând cu săptămâna 5 de sarcină și care va confirma că sarcina este localizată în uter și nu extrauterin și că este dezvoltată conform vârstei gestationale. La 8 săptămâni de sarcina vei auzi și inimioară bebelușului tău la ecografie.

Citește și:

Medicul îți va da și analize de sânge (destul de multe, în funcție de context, de la hemoleucogramă și biochimie, până la serologie, profil TORCH, grup sanguin și rH, poate chiar și analize de screening endocrinologic pentru tiroidă), dar și de urină (urocultura este recomandată lunar la femeia însărcinată, chiar și când nu există siptome).

Medicul ar putea să te întrebe și despre antecedente privind sănătatea ta, dacă suferi de vreo afecțiune, ce medicamente iei, dacă ai mai avut sarcini sau avorturi și cum au decurs, despre starea de sănătate a părinților, dacă fumezi sau consumi alcool.

Poți să îți faci deja o listă de întrebări pentru medic. De exemplu întrebări despre posibila necesitate a testelor prenatale noninvazive, despre riscurile medicamentelor (ce este interzis în sarcină), eventual să iei un număr de contact pentru posibile urgențe viitoare.

Citește și:

În anumite situații, medicul poate prescrie deja tratament de la prima vizită, de exemplu poate recomanda pilule cu progesteron dacă consideră că sarcina are risc să nu se fi prins bine sau dacă ecografic observă ceva ce îi ridică suspiciuni.

Practic, enorm de multe informații vei afla de la prima ta vizită de confirmare a sarcinii. Dacă sarcina te determină să uiți lucruri, poți lua cu tine pe cineva (partenerul, mama etc.) să te ajute.

ce faci daca ai aflat ca esti insarcinata Foto: Eskymaks/ shutterstock.com

Hotărăște unde dorești să naști

De ce atât de devreme trebuie să hotărăști unde să naști? Pentru că, odată confirmată sarcina, vei avea nevoie de un medic care să te urmărească pe tot parcursul sarcinii și cu care să naști. Poate fi medicul de la primul consult sau... poate nu. De exemplu poate vrei să naști în maternitate de stat, așadar vei avea nevoie de o programare la medicii de acolo, prin bilet de trimitere de la medicul de familie.

Citește și:

Dacă dorești să naști la o anumită clinică privată, va trebui să ceri întâi toate detaliile, de la prețuri, avantaje, până la ce riscuri maternale și intrapartum NU sunt acoperite de clinică. În general, toate serviciile de urgență le oferă spitalele de stat, clinicile au adesea un areal limitat de suport în caz de urgență ( nevoia de transfuzii de sânge la mamele cu rH negativ, CID sau alte complicații urgente ale mamei la naștere etc.).

Imediat după confirmarea sarcinii programează screeningul prenatal de Trimestru I

Discută cu medicul tău dacă va fi nevoie și de teste prenatale non-invazive, însă în general medicul decide dacă le recomandă abia după rezultatele la Dublu Test (screening prenatal de Trimestru I sau Ecografia materno-fetală de prim trimestru).

Citește și:

Pentru că această ecografie materno-fetală se face între anumite săptămâni de sarcină, este bine să te programezi deja pentru a fi sigură că ai locul rezervat acolo unde dorești.

Trebuie să știi că există și teste mai sensibile, pentru care prelevările de hormoni încep din săptămâna 9 de sarcină. Hotărăște cu medicul tău cronoligia acestor teste, pentru a te putea programa corespunzător.

Ia vitamine prenatale și acid folic

Acidul folic este crucial în dezvoltarea sistemului nervos al copilului tău și trebuie luat din prima zi când ai aflat că ești însărcinată. Dacă ai avut parte de pregătire în preconcepție, ai aflat că poți lua acid folic încă dinainte de a rămâne însărcinată.

Vitaminele prenatale sunt astăzi împărțite pe trimestre de sarcină, așadar îți va fi destul de ușor să alegi vitaminele pentru trimestrul I.

Citește și:

Până una-alta, încercă să îți păstrezi calmul, ia lucrurile pe rând, pas cu pas și FELICITĂRI, în curând vei fi mămică!

Sursa foto articol: Prostock-studio/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

 

Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.