Setari Cookie-uri

Plănuiți să concepeți un bebe? Iată de ce sunt importante analizele din perioada preconcepției

Dacă plănuiți să concepeti un bebeluș, analizele din perioada preconceptiei sunt foarte importante, pentru că pot reduce o mulțime de riscuri ce pot să apară în sarcină. Iată ce ar trebui să știi despre perioada preconcepției, care începe cu luni de zile înainte de conceperea propriu-zisă a bebelușului.

De ce este importantă perioada preconcepției?

Înainte de toate, trebuie să știi că în sarcină foarte multe tratamente nu sunt permise, pentru că pot afecta bebelușul. Mai mult decât atât, unele infecții pe care mama le poate avea înainte de a rămâne însărcinată pot afecta sarcina. Iar alte infecții pot fi prevenite prin vaccinare în perioada preconceptiei.

Chiar și unele anomalii pot fi prevenite încă din perioada preconceptiei, dacă sunt luate măsurile necesare, cum ar fi administrarea de acid folic pentru prevenirea spinei bifide la bebeluș și a defectelor de tub neural.

Așadar, putem spune că atunci când vă hotărâți că vreți un copil, deja putem spune că perioada preconcepției a început.

Analize necesare în preconcepție

Iată cele mai importante analize:

Citește și:
  • Hemoleucograma, o analiză obișnuită a sângelui, poate decela existența unor infecții, a unor anemii sau poate ridica suspiciunea de talasemie, boală ce se poate transmite mai departe și la copil;
  • Grupul sanguin și rH-ul;
  • Analize de biochimie, care măsoară nivelurile normale sau nu ale calciului și altor minerale, ale glicemiei (în cazul unui posibil diabet), sau pot ridica suspiciuni pentru afectarea unor organe, cum ar fi transaminazele pentru ficat;
  • Analizele imunologice ne spun dacă corpul viitoarei mămici este infectat sau a fost (adică prezintă imunitate și, deci, protecție) față de anumite infecții virale, bacteriene sau parazitare. De exemplu, foarte important este profilul TORCH, despre care puteți citi mai multe informații în acest articol:

CE ESTE PROFILUL TORCH? TESTUL PE CARE AR TREBUI SĂ ÎL FACEM CÂND NE PREGĂTIM DE O SARCINĂ

Citește și:

Da, una dintre aceste infecții, în faza acută (adică prezența de IgM) poate afecta grav sarcina sau chiar duce la avort spontan. Însă, odată decelată, o infecție poate fi tratată, astfel încât se evită toate complicățiile care ar putea să apară în perioada gestațională.

Administrarea de vitamine și minerale, atunci când este cazul, precum și administrarea de acid folic, care este recomandat să înceapă înainte de conceperea copilului, ca organismul să fie încărcat cu folați. Acidul folic previne apariția defectelor de tub neural și a spunei bifide la bebeluș;

analize si investigatii si suplimente alimentare in preconceptie Foto: goffkein.pro/ shutterstock.com

  • Vaccinarea: în preconcepție se analizează atât prezența sau absența unor virusuri, ca hepatita B, precum și titrul unor anticorpi pe care mama îi are în urma contactării bolii în trecut sau în urma vaccinării mai vechi. De exemplu poate fi recomandat vaccinul împotriva hepatitei B. Sau, dacă se găsește un titru insuficient de anticorpi (adică nu mai prezintă protecție imunologică) pentru rubeolă sau rujeolă de exemplu, medicul mai poate face un rapel, chiar dacă viitoarea mămică a făcut boala sau a fost vaccinată în trecut. Există un screening imunologic care este bine să fie realizat înainte de a rămâne însărcinată, pentru a exista timp pentru vaccinare.
  • Analizele endocrinologice: importante pentru că pot exista tulburări ale hormonilor genitali, ceea ce ar duce la imposibilitatea rămânerii însărcinate în mod spontan, sau pot decela afecțiuni tiroidiene, care interferă cu sarcina și sănătatea bebelușului. De exemplu hipotiroidia sau tiroidita autoimună se poate trata, astfel se reduc riscurile pentru sarcină și bebeluș.

Investigațiile imagistice sunt, de asemenea, de ajutor în preconceptie. Ecografia poate vizualiza sănătatea ovarelor și a uterului. Există situații de chisturi ovariene sau răni pe colul uterin ori afecțiuni uterine (fibrom, uter septat etc.) În majoritatea acestor cazuri se poate interveni, astfel încât mama să rămână însărcinată și atât sarcina, cât și bebele, să fie protejați.

Citește și:

    Examenul ginecologic complet: este important atât pentru analize și investigații, cât și pentru sfaturile prețioase pe care medicul vi le oferă.

    Analiza secrețiilor vaginale și culturile de col pot decela acum ifecții mai greu tratabile în sarcină, cum ar fi Toxoplasma, Ureaplasma, Mycoplasma, Chlamidia etc. Aceste microorganisme patogene pot fi sensibile la tratamente care nu se pot lua în sarcină (conform antibiogramei), ceea ce ar complică lucrurile. Este mult mai ușor să fie tratate în preconcepție.

    Sursa foto articol: pathdoc/ shutterstock.com

    Vizionare placuta


    Kudika
    19 Octombrie 2023
    Echipa Kudika

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.