Setari Cookie-uri

Parerea lui Radu: Imaginati-va o lume in care activitatile noastre sunt monitorizate si evaluate zilnic

Vreti sa va spun viitorul? Deci nu sa vi-l ghicesc. Sa vi-l spun.

viata monitorizata foto: sdecoret, Shutterstock

Daca tot ne cunoastem, am zis sa nu va ia pe nepregatite. Sunteti gata? China este prima tara din lume care va da un rating cetatenilor sai. Ca sa intelegeti spre ce se merge. Exista ratingul de tara. Va exista ratingul de om.

Guvernul chinez intenționeaza sa lanseze “sistemul de credit social”. Dar nu acum. In 2020. Deci curand. Scopul? Ca trebuie sa existe un scop. Are 1.3 milire de oameni. Sistemul de credit social e pe baza de rating personal. E un fel mai detaliat de a-si trata locuitorii. Banca iti da un credit in functie de comportamentul tau fiscal. Ai obiceiul sa-ti platesti ratele la timp? Ai de unde sa platesti in continuare? Sunt cateva criterii pe care ti le aplica asa incat sa traga o concluzie.

Dar daca si celalalte institutii cu care ai de a face in viata si-ar dori sa te stie inainte sa te cunoasca? De exemplu cel care te angajeaza. Sa stie ce fel de om angajeza. Asa cum soferul de Uber pe care-l astepti vine cu un istoric concretizat intr-un rating. El vine spre tine, iar tu la randul tau ai un rating. Stie cam ce persoana urmeaza sa intalneasca. La fel si angajatorul. Daca ar avea acces la felul sau ma rog, halul tau de a fi, sub o forma mai precisa? Imaginati-va o lume in care multe dintre activitatile zilnice au fost monitorizate si evaluate in mod constant: ceea ce cumperi de la magazin, cine sunt prietenii tai, modul in care interactioneazi cu acestia, cate ore petreci vizionand continut, ce continut vizionzi sau jucand jocuri video, sau ce jocuri joci. Si tot asa.

Citește și:

Toate astea sunt detalii care, puse cap la cap, vor face sa fie mai clar cine sunt cei pe care-i intalnim. Cate casatorii nu s-ar mai petrece? Cate divorturi n-ar mai avea loc? Va dati seama, daca fiecare om am stii din capul locului cine e de fapt. Facebookul are apucaturi similare. Dar e limitat la ce vrea sa-ti comunice fiecare. Deci e si nu prea e. Chinezii vin cu un sistem precis.

Imaginati-va un sistem in care toate aceste comportamente sunt clasificate ca fiind pozitive sau negative si puse intr-un singur numar, in conformitate cu regulile stabilite de catre guvern. Ar fi un scor al tau care le-ar spune celorlalti cat de demn de incredere esti.

Evaluarea ar fi publica și utilizata pentru a determina eligibilitatea pentru un credit ipotecar sau un loc de munca. Sau o sotie. Sau o prietenie. Va dati seama ce viitor ne pregatesc oamenii astia? Sa nu mai ai ceea ce Leonard Cohen numea “secret life”?

Citește și:

V-am spus viitorul, de aici va descurcati.

Foto prima pagina: solarseven, Shutterstock

Vizionare placuta


Radu Buzăianu se ocupă seara la televizor de politicienii care-i fac viața grea, iar în timpul zilei, de cei 3 copii pe care-i are să-i facă viața un loc mai bun și mai cu sens. Din ce...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.