Setari Cookie-uri

Câte calorii au clătitele? Când și cum ar trebui să le mâncăm?

Clătitele sunt preferatele tuturor, existând mai multe variante de a le găti, de la cele simple, românești, cum ne gătea bunica, până la bine-cunoscutele pancakes americane. Dar câte calorii au clătitele? Îngrașă? Vă invităm să descoperiți în articolul de mai jos răspunsul la aceste întrebări, alături de câteva trucuri care vă ajută să evitați spike-urile glicemice 1i să nu vă îngrășați atunci când consumați clătite.

Câte calorii au clătitele simple?

Presupunând că veți găti clătite precum bunica, la tigatie, folosind ca ingrediente de bază făină de grâu, ouă, lapte sau iaurt, puțin zahăr, puțină sare, ulei, atunci 100 de grame de clătite ar putea avea în jur de 120 de calorii.

O singură clătită ar putea avea între 80 și 90 de calorii.

Dacă optați petru clătite de post, atunci acestea au ceva mai puține calorii, în jur de 90 (tot pentru 100 de grame). În cazul acestora nu se pune ou, nici lapte, dar puteți folosi apă minerală pentru a obține clătite pufoase.

Dacă veți adăuga umplutură clătitelor, citiți eticheta gemului/cremei de ciocolată sau a produsului pe care ați hotărât să îl folosiți, pentru a putea calcula numărul final de calorii pe care clătita voastră îl conține.

Citește și:

Câte calorii au vestitele pancakes americane?

Pentru o rețeta în care folosiți făină, o banană pasată și ou, uneori și lapte/iaurt sau apă, putem spune că o clătită medie, cu diametru de aproximativ 15 cm ar putea conține 150 de calorii.

calorii clatite americane Foto: Ivana Lalicki/ shutterstock.com

Da, clătitele americane sunt mai calorice, însă trebuie să recunoaștem că au și un gramaj mai mare, în plus nu întotdeauna folosim umplutură când le consumăm, ci mai degrabă miere și fructe, astfel că, în final, am putea ajunge la același număr de calorii cu o clătită simplă umplută cu gem/ciocolată.

Cum putem consuma clătite fără să ne îngrășam?

Vă propunem câteva trucuri pentru a consuma clătite fără să vă faceți foarte multe griji pentru silueta și glicemia voastră:

Citește și:
  • Alegeți ca un sfert din cantitatea de făină utilizată în rețetă să fie integrală. Puteți folosi un mix de făină și din alte cereale, pseudocereale sau chiar leguminoase: hrișcă, linte în 3 culori, amarant, mei, quinoa etc.
  • Combinați carbohidrații în cadrul unor mese cu conținut proteic mare și nu mâncați dulcurile ca gustări. De ce? Pentru că, dacă veți consuma proteinele înainte, acestea au nevoie de o cantitate mare de energie, deci de calorii, pentru a fi metabolizate, astfel încât nu veți mai avea un spike glicemic atât de mare după ce veți mânca și dulciurile. De exemplu, după o masă cu ciuperci ori friptură și o salată (fără pâine, fără cartofi), puteți consuma și clătita!
  • Gătește în cantități mici când vine vorba despre carbohidrați sau alimente calorice. Se poate întâmpla să îți dorești să mănânci 5 clătite odată sau să constați că până la finalul zilei ai fi mâncat 10, noroc că ai gătit numai 4. Încă un plus: ai terminat și repede!
  • Nu neglija programul de mișcare! Sportul te va ajuta să mai arzi un pic din calorii, dar totodată scade inflamatia indusă de zahăr, pe termen lung și prezintă și multe alte beneficii.

Sursa foto articol: margouillat photo/ shutterstock.com

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
30 Iulie 2023
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.