Setari Cookie-uri

Tort de bezea cu crema de ciocolata alba si topping de smochine

Mama unui amic pregatea un tort de bezea care a intrat in istorie. Zilele trecute mi-am amintit de tortul sau si am incercat sa-i reproduc din amintiri capodopera. Iata ce a iesit.

Mod de preparare

Pentru bezea

Se spune ca bezeaua provoaca multe batai de cap. Nu vreau sa ma laud, dar mie mi-a iesit din prima si n-am avut niciodata batai de cap cu ea (dar cred ca pur si simplu sunt o mare norocoasa). E adevarat, am respectat cateva reguli de baza:

  • Ouale folosite trebuie sa fie la temperatura camerei. Cu cateva ore inainte sa te apuci de bucatarit, scoate-le din frigider.
  • Vasul in care le prepari trebuie sa fie uscat. Adica foarte uscat, fara nicio picatura de apa.
  • Ai grija sa folosesti un mixer bun (cred ca de fapt acesta este secretul meu) altfel mai bine nu te apuci de prajiturit.

Acestea fiind spuse, sa incepem prepararea bezelei:

Foto: preparare bezea, Shutterstock

Bate albusurile cu un praf de sare. Cand poti rasturna vasul fara ca spuma de albusuri sa cada, poti incepe sa adaugi zaharul. Fa-o treptat, lingura cu lingura, mai bland decat adaugi uleiul in maioneza. Ai grija sa inglobezi tot zaharul inainte sa mai adaugi o lingura. Toata procedura ar trebui sa dureze sub 10 minute, altfel risti sa strici bezeaua. La sfarsit adaugam otetul si amidonul alimentar, omogenizam si suntem gata de coacere.

Citește și:

Se pune compozitia intr-o tava rotunda tapetata cu hartie de copt. Se da la cuptorul preincalzit la 100-120 grade C, pentru 1 h.

Important! Cuptorul se lasa intredeschis pentru ca bezeaua sa fie crocanta la exterior si moala la interior.

Lasati bezeaua sa se raceasca in cuptor peste noapte.

Pentru crema

Am cautat mult si bine o reteta de crema cu ciocolata alba care sa semene cu cea pe care o facea mama amicului meu., Am gasit reteta pe www.cadeauxsucres.com. Desi este folosita pentru un alt tip de tort, crema de ciocolata alba s-a asortat de minune cu bezea. Iata reteta pentru crema:

Topiti pe bain marie ciocolata alba si jumatate din cantitatea de unt amestecand din cand in cand. Bateti cu furculita oul si galbenusul, apoi adaugati-le in amestecul de ciocolata alba. Continuati sa amestecati pana ce se ingroasa. Adaugati vanilia. Raciti la temperatura camerei( va dura cam 30min).

Citește și:

Mixati branza si untul, adaugati lingura de smantana. Adaugati gradat amestecul de ciocolata alba racit. Mixati cateva secunde la o viteza ridicata.

Vizionare placuta


Kudika
26 Octombrie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.