Desi sarbatorile de iarna au aceeasi semnificatie in majoritatea locurilor din lume, ele sunt celebrate in cele mai diverse moduri, de la evenimente pana la retetele culinare, in functie de traditia fiecarui popor. Slovacia se evidentiaza prin cateva obiceiuri foarte interesante, un targ de Craciun fabulos in Bratislava, dar mai ales prin bucatele delicioase, pe care sigur vei vrea sa le incerci.
Foto: Craciun in Slovacia, Shutterstock
In dimineata din Ajunul Craciunului, membrii familiei se trezesc foarte devreme si ies in aer liber, pentru a pasi pe pamant, confirmand astfel legatura lor puternica, de agricultori recunoscuti, cu pamantul. In seara de Ajun, familia se aduna pentru cea mai imbelsugata masa a anului, care contine nu mai putin de 12 feluri de mancare, care mai de care mai savuroase.
Mancarea traditionala este crapul cu salata de cartofi. Crapul se taie in forma de potcoava, pentru a aduce noroc. Alte feluri traditionale sunt supa-crema de varza, placinta cu miere, mancarea de mazare sau fasole, tipicele “opekance” – baghete din aluat dulce cu mac si branza si tortul de Craciun, “stedrak”, sau tort "generos", denumit astfel deoarece contine 4 tipuri de umplutura: gem, cas, nuci, seminte de mac. Pe acesta din urma va invit sa-l pregatim impreuna!
Foto interior si prima pagina: mimibazar.sk
Ingrediente
Pentru aluat
- 500 g faina
- 1 galbenus de ou
- un varf de sare
- 70 g zahar pudra
- 80 g unt Gustul untului Koliba
- 20 g drojdie proaspata
- un pahar de lapte
- 1 ou
Pentru umplutura
Stratul cu nuci
- 120 g nuci macinate
- 100 zahar pudra
- putina apa pentru a dilua compozitia
- esenta de vanilie
Stratul cu mac
- 120 g mac
- 100 g zahar pudra
- scortisoara, dupa gust
- 1 lingurita coaja de lamaie rasa
Stratul cu gem
- 150 g gem de prune
- 40 g zahar pudra
- jumatate de lingurita de scortisoara
- 2 linguri de rom
Stratul cu branza
- 150 g urda dulce Ricoletka de la Koliba
- 2 linguri zahar pudra
- esenta de vanilie
- 1 lingura coaja de lamaie rasa
- 1 ou
- 1 lingura sare de masa
- 1 lingura ulei
Timp de preparare: 60 de minute
Timp de coacere 60 de minute la 150-160 grade
Preparare
Se adauga faina, un galbenus de ou, un varf de sare, 70 g zahar pudra, 80 g unt Gustul untului Koliba, 20 g drojdie proaspata, un pahar de lapte si 1 ou. Se amesteca ingredientele si se framanta aluatul. Se lasa apoi la dospit. Dupa ce a crescut, aluatul se imparte in cinci parti egale.
- Cătălin Bordea, mărturisiri despre relația cu Olga Bacari: Nu mai cred însă în relații de pansament...
- Mirela Vaida, surpriză specială din partea copiilor ei, la aniversarea a 14 ani de la căsătorie
- Anamaria Prodan, mesaj neașteptat pentru Reghecampf, la aflarea veștii că va deveni tată pentru a 4-a oară
Intr-o tava, se intinde prima bucata de aluat. Se pun pe foc intr-o oala si se amesteca timp de doua minute nucile, zaharul pudra si esenta de vanilie. Compozitia se adauga peste aluatul care va forma primul strat al tortului. Deasupra se intinde cea de-a doua bucata de aluat urmand sa fie unsa cu compozitia obtinuta amestecand mac, zahar pudra, scortisoara si coaja de lamaie.
Urmatoarea fasie de aluat se unge cu compozitia de marmelada (gem de prune, zahar pudra, scortisoara si rom).
Amestecul pentru ultimul strat contine urda dulce Ricoletka de la Koliba, zahar pudra, esenta de vanilie, coaja de lamaie, ou, sare de masa si ulei. Se pune apoi ultima fasie de aluat si se unge cu un ou batut pentru a se rumeni. Se baga la cuptor si se lasa timp de 60 de minute la 160 de grade.