Setari Cookie-uri

Paine de casa, in 5 minute!

Absolut delicioasa! Cea mai rapida reteta de paine de casa! Extrem de usor de facut! Dureaza 5 minute sa o pregatesti! Nu framanti deloc!

Acest articol este realizat de Andreea Sfarlea – editor casutafericita.ro

Andreea este mamica a doi copii, sotia unui barbat minunat si blogger in Casuta Fericita. Profesia ei este in Comunicare, a studiat business la universitatea East West din Chicago si artele plastice in Cluj, cu specializare in pictura de sevalet. A avut ocazia sa locuiasca pe doua continente, iubeste arta, designul, gastronomia si calatoriile.

Reteta asta de paine este mana cereasca! Cantitatile pe care vi le dau sunt suficiente cat sa faceti doua paini (daca nu vreti asa multa paine dintr-o data, jumatate din aluat puteti sa il tineti la frigider chiar si doua saptamani.. practic sa faceti paine proaspata fix atunci cand aveti pofta!).

Ingrediente

  • 1 pachet de drojdie proaspata
  • 1 ligura plina de sare
  • 900 g faina pentru paine (inca 100 de g va trebuie pt presarat pe fundul de lemn si pentru tapetat vasul in care o sa creasca painea)
  • 700 ml + 25 ml apa

Mod de preparare

Puneti faina si sarea intr-o caserola foarte mare, cu capac. Dizolvati drojdia in 25 ml de apa calduta impreuna cu o lingurita de zahar. Cand face spuma la suprafata lichidului, il turnati impreuna cu restul apei peste faina cu sare. Amestecati bine, astfel incat sa otineti o masa omogena. Asezi capacul, fara sa inchizi caserola si o lasati minim 2 ore la dospit (la temperatura camerei), pana cand aluatul stagneaza din crestere sau incepe sa scada. Dupa ce a inceput sa scada volumul aluatului, inchideti caserola si o puneti in frigider minim 12h (maxim 2 saptamani).

Citește și:

A doua zi (sau dupa cele minim 12 h), scoateti aluatul din caserola pe un fund de lemn tapetat cu faina si incepeti sa impaturati aluatul cu mainile (similar cu o framantare usoara – vedeti in videoclipul de mai jos), astfel incat sa se formeze o bila. Intr-un castron, puneti un stergar curat si il tapetati cu faina. Asezati bila de aluat cu fundul in sus, acoperiti si mai lasati la dospit o ora.

Intre timp preincalziti cuptorul la 220 de grade, puneti o tava pe raftul de jos si o piatra de pizza (sau o alta tava, daca nu aveti piatra de pizza) pe raftul din mijloc. Dupa ce a crescut painea, o rastornati din castron pe piatra incinsa, o crestati cu un cutit cu lama subtire si turnati apa clocotita in tava de pe raftul de jos, inchizand repede usa cuptorului. Se lasa la copt aproximativ 30 – 45 de minute… daca dupa 25 de minute paine e prea arsa, reduceti temperatura… daca dupa 45 de minute painea nu suna a gol cand bateti cu degetele in ea, o mai lasati inca 10, 15 minute, intoarsa cu fundul in sus…

Citește și:

Asta este tot! Pofta buna!

PS. va ofer aici un scurt videoclip in care puteti sa vedeti modul in care se formeaza painea inainte de ultima dospire si coacere (de la minutul 4:45 pana la minutul 5:30)

PPS. dupa ce ati folosit tot aluatul din caserola, sa nu o spalati! Lichidul care se formeaza (care este un tip de alcool) da un gust minunat sarjei urmatoare de aluat, asa incat doar puneti din nou ingredientele in caserola si amestecati bine, reluind procesul de dospire

Vizionare placuta


Kudika
12 Aprilie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.