Setari Cookie-uri

Ce atitudini cauta angajatorii in timpul interviului? Scurt ghid de identificare

Conform sondajelor, cea mai mare parte a angajatorilor prefera candidatii care au atitudinea potrivita, chiar daca respectivii nu stau foarte bine la capitolul experienta.

- pentru Proactivitate - „Da-mi un exemplu cand ai avut o atitudine proactiva - fie ai adus sugestii de imbunatatire a procedurilor in companie, sau a serviciilor cu clientii. Ai avut succes cu ideea sau sugestia ta?”


- pentru Onestitate - „Poti sa-mi dai un exemplu cand ai fi putut sa o iei pe 'scurtatura', tinand cont ca nimeni nu te putea verifica si totusi n-ai facut-o?” sau „Spune-mi te rog ceva de care nu esti prea mandru ca ai facut.”


sau „Cum ai reactiona daca ti s-ar da o sarcina care implica anumite cunostinte pe care tu ar trebui sa le ai, dar de fapt nu le ai?”


- pentru Loialitate - „Ce ti-ar placea sa faci in urmatorii 3 ani sau 5 ani?” sau „De ce ai plecat de la joburile anterioare?”


Daca motivele pentru care ai plecat de la joburile anterioare au fost unele pur materiale sau ai plecat fara a avea o motivatie serioasa,
raspunsul tau ar putea pune angajarea sub semnul intrebarii. In general, pentru evaluarea loialitatii se utilizeaza referinte obtinute de la fostii angajatori sau colegi.

Citește și:


La acest capitol de evaluare te-ai putea intalni si cu acest gen de intrebare: „Ai pune interesele companiei inaintea interesului tau?”

- pentru Incredere - „Da-mi un exemplu cand nu ti-ai indeplinit o sarcina asa cum trebuia. Ti-ai recunoscut greseala? Cum ai reactionat?” sau „Da-mi exemplu cand ai dus la bun sfarsit un proiect fara a fi supervizat.”

- pentru Atitudine Pozitiva – aceasta atitudine se evalueaza de obicei pe parcursul intregului interviu, pentru ca atitudinea pozitiva sau negativa poate iesi la iveala oricand din diverse raspunsuri.

Totusi, intervievatorul poate pune si intrebari specifice, cum ar fi: „Cum te consideri - o persoana optimista sau pesimista?” sau „Care este atitudinea ta fata de viata?”

Daca, de exemplu, raspunzi ca te consideri un desavarsit optimist, in ciuda faptului ca in afara interviului te-ai descrie mai degraba ca un pesimist, trebuie sa tii seama ca limbajul nonverbal te poate trada. Nivelul onestitatii se masoara si in functie de aspectele nonverbale, mai greu de controlat.

Citește și:
In concluzie, considerati-va atitudinile ca aptitudini si straduiti-va sa vi le dezvoltati pe cele potrivite!

Vizionare placuta


Kudika
19 Octombrie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.