Setari Cookie-uri

Se poate si fara pile?

In primul rand, sa definim corect ce inseamna un job obtinut 'pe pile', spre deosebire de un job obtinut 'prin recomandari'.

Sigur ca se poate si fara 'pile', insa trebuie ca efortul si timpul acordat cautarii de job sa fie unele corespunzatoare. Din experienta mea am constatat ca oamenii cedeaza prea repede. Mult prea repede se dezarmeaza dupa cateva raspunsuri negative, dar si procedura folosita e inadecvata de cele mai multe ori. Aplica la cateva companii, dar numai pe site-urile de recrutare si cautarea pentru job se rezuma doar la atat. Asta e tot ce fac luni bune cautand joburile postate pe internet. Iar daca nimeni nu ii cheama la interviu curand, apoi se plang ca toate joburile se dau pe pile pentru ca n-au reusit nimic imediat.

Ca urmare, poate urma si aparitia indoielii de sine: „Ce e in neregula cu mine?” Am spus-o si in alte randuri si o repet: nu, NU este nimic in neregula cu TINE, cel care aplici de luni bune la joburile postate pe internet si nimeni nu te cheama la interviu.

Procedura aceasta comuna de cautare a jobului este insuficienta. Insa ce trebuie sa faci practic tu care nu ai nici macar 'o pila de unghii'? Primul lucru ce trebuie facut este sa iti creezi o reputatie buna acolo unde esti. Cladeste-ti reputatia, fii o persoana de incredere chiar printre prietenii si cunoscutii tai. Procedeaza astfel incat atunci cand oricine dintre colegii, prietenii si cunoscutii tai ar fi intrebat daca cunoaste pe cineva de incredere pentru jobul x, sa ii vina automat in minte ca pe tine te poata recomanda fara nicio retinere si din toata inima!

Al doilea lucru este ca atunci cand vezi un job interesant pe unul din site-urile consacrate de joburi, sa incepi sa iti activezi reteaua de cunoscuti, cautand pe cineva care te poate recomanda. Poti face acest lucru lansand o cautare dupa numele firmei pe LinkedIn si verificand care dintre prietenii si cunoscutii tai lucreaza sau are contacte la acea firma. Daca nu este nimeni atunci uite-te la prietenii si cunoscutii prietenilor tai. De cele mai multe ori sunt sanse mari sa gasesti pe cineva, daca nu in randul cunoscutilor directi, cel putin printre prietenii si cunoscutii lor. Lumea e totusi mica.
retea de cunoscuti

Nu in ultimul rand, mai am o recomandare importanta pentru reusita obtinerii jobului dorit si cuvenit: fa efortul sa crezi ca NU toate joburile bune se dau pe pile. Daca optimismul acesta nu ti-l insusesti si nu il sustii, indata dupa cateva esecuri urmeaza momentul in care incepi sa te indoiesti ca ai avea vreo sansa. Apoi iti pronunti si tu 'sintagma consacrata' ca "Toate joburile bune se dau numai pe pile", iar acest concept repetandu-l suficient poate deveni intr-adevar o realitate. Ti-l imprimi singur si devine realitatea ta in care ramai captiv, punandu-ti singur aceste limite insurmontabile. Renuntarea, abandonul urmeaza firesc. Tot acest circuit te poate intoxica numai si numai daca tu te predai acestui gandul pagubitor.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 Ianuarie 2012
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.