Setari Cookie-uri

Se poate si fara pile?

In primul rand, sa definim corect ce inseamna un job obtinut 'pe pile', spre deosebire de un job obtinut 'prin recomandari'.

Un articol de Elena Popa, Consultant Recrutare & Consilier Cariera
www.invitatielasucces.ro

"Toate joburile bune se dau numai pe pile." Acesta este enuntul pe care-l aud tot mai des in ultimii ani.
In primul rand, sa definim corect ce inseamna un job obtinut 'pe pile', spre deosebire de un job obtinut 'prin recomandari'.

Jobul 'pe pile' este obtinut neavand calificarea necesara, abilitatile cerute si/sau experienta potrivita pozitiei respective. E un job necuvenit persoanei 'cu pile', careia de cele mai multe ori ii si lipsesc motivatia, dorinta de a invata macar ulterior ce ar fi trebuit sa fi stiut dinainte.

In schimb, la jobul obtinut prin recomandari, desi exista cineva cu influenta care te recomanda celui care ia decizia de angajare, tu ai calificarea, abilitatile si experienta cerute de post. E adevarat ca pe langa acestea, mai ai punct in plus pentru ca ai venit recomandat de o persoana de incredere din interiorul firmei, poate de un client sau un colaborator al companiei. Nu contest ca unele joburi se dau pe pile. In destul de multe din aceste cazuri cei care se angajeaza astfel nici nu mai au nevoie de un CV sau de interviu macar. Totusi! Totusi in firmele serioase astfel de persoane nu rezista daca sunt si raman incompetente. Pur si simplu, cei din conducere nu isi pot permite sa tina pe cineva care prin ceea ce face sau nu face duce firma spre dezastru.

Cunosc astfel de cazuri de oameni angajati pe pile care nu au facut fata si au fost dati afara. Desigur, veti spune ca exista si cazuri in care incompetenta crasa sta asezata in functii bune. De acord! Exista si astfel de situatii, insa cel mai des le intalnim la slujbasii statului. In mediul privat investitorii nu prea isi permit sa piarda bani si de cele mai multe ori se descotorosesc rapid de cei care au 'masterate' doar in Tetris, Solitaire si Minesweeper! De aceea competenta pana la urma se impune intr-un mediu coerent economic, iar sansa de reusita a fiecarui aplicant capabil este reala.

Dupa revizuirea 'problemei de lacatuserie' enuntata mai sus, reapare intrebarea: se poate reusi si fara 'pile'? Se poate gasi un job decent si fara sa ai 'spatele asigurat'?

Raspunsul este: DA. Se poate!
competenta
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 Ianuarie 2012
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.