Setari Cookie-uri

Top management la feminin: Sefe peste miliarde de euro

Femeile au devenit in ultimii ani o forta in afaceri, iar, pentru a confirma aceasta tendinta, va prezentam astazi un dialog cu patru din femeile manager care conduc companii puternice de pe piata romaneasca. Nu orice companii, ci patru din cei mai mari angajatori administrati de o femeie.

„Fie ca esti femeie sau barbat, intr-o astfel de pozitie, trebuie sa ai pregatirea si experienta profesionala necesare, sa intelegi cultura, istoria si oamenii, sa intelegi si sa cunosti piata si competitia, sa iti identifici punctele tari si punctele slabe”, apreciaza Solomon.

Singura sefa din Top 10 banci romanesti

Manuela Plapcianu detine functia de director general al Bancpost cu rang de presedinte executiv, de la inceputul lui 2007, anterior fiind vicepresedinte al fostei HVB Tiriac Bank

Plapcianu nu conduce doar a cincea banca din sistem, cu active de 3,7 miliarde de euro, dar si unul din cei mai mari angajatori din banking, cu peste 3.600 de angajati.

Singura sefa din Top10 banci locale o admira cel mai mult, dintre femeile manager din afara Romaniei, pe Coco Chanel, pentru ca si-a asumat riscuri si batalii pline de semnificatie, dar si pentru ca a indraznit atunci cand putine femei o faceau.

Dintre femeile manager din Romania, Plapcianu le-a ales, la solicitarea Wall-Street pe Mariana Gheorghe, CEO Petrom, Liliana Solomon, CEO Vodafone si Anca Vlad, fondatoarea Fildas. De asemenea, in Romania, sunt foarte multe doamne, care intr-o discretie si normalitate absolute construiesc si mai ales schimba lumi, crede Plapcianu. “Numele unora dintre ele, probabil, nu ne sunt cunoscute, pentru ca avand proiecte cu adevarat importante de domesticit si pentru ca discretia este proprie marilor constructori si profesionisti, nu ies la rampa”, enunta Plapcianu.

Sefa Bancpost apreciaza ca nu este greu atunci cand ajungi sa te bucuri de rezultatele firmei pe care ai dezvoltat-o in pofida tuturor dificultatilor si bataliilor duse, cum greu, cu siguranta, nu este sa fii CEO. “Greu, foarte greu, si uneori aproape imposibil este drumul pana acolo”, crede Plapcianu.

Plapcianu nu crede ca o femeie manager are multe atuuri in fata barbatilor, in adoptarea unui stil de conducere, neexistand atribute de gen in leadership sau management. Stilul este omul insusi, spune Plapcianu, citandu-l pe francezul Georges Leclerc de Buffon, in timp ce mai mult decat genul unei persoane, personalitatea, experienta, valorile fiecaruia isi pun amprenta asupra stilului de conducere.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
10 Martie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.