Setari Cookie-uri

Top management la feminin: Sefe peste miliarde de euro

Femeile au devenit in ultimii ani o forta in afaceri, iar, pentru a confirma aceasta tendinta, va prezentam astazi un dialog cu patru din femeile manager care conduc companii puternice de pe piata romaneasca. Nu orice companii, ci patru din cei mai mari angajatori administrati de o femeie.

“Ma preocupa mai mult implicarea femeilor lider de opinie in problemele globale ale comunitatilor in care activeaza. Nu-mi plac femeile care isi pierd feminitatea din dorinta de a obtine rolul principal. Ori tocmai asta se intampla cu femeile din Occident ce au success in business. Renunta la rochie in favoarea costumului!”, spune CEO-ul de la Oriflame.

Dintre doamnele business-ului international, Monica Tatoiu o admira cel mai mult pe Anita Roddick, fondatoarea lantului de magazine de cosmetice The Body Shop, care a murit in septembrie anul trecut.

“Pe Anita Roddick o apreciez pentru modul in care s-a implicat in promovarea eticii in afacerii si mai ales al respectului fata de mediu in dezvoltarea produselor cosmetice comercializate”, marturiseste Tatoiu.

In linii mari, atat Monica Tatoiu si Anita Roddick au cateva puncte comune in ceea ce priveste evolutia in cariera si stilul de management. Amandoua au pornit in afacerea cu cosmetice fara experienta in domeniu si, in scurt timp au reusit sa treaca de la stadiul de simplu comert la asocierea produselor cu un concept, cu o promisiune pentru clienti si cu un simt al responsabilitatii pentru mediul inconjurator.

“Pe mine ma fascineaza companiile unde inca managementul este in mana fondatorilor. Acestea sunt companii adevarate. Companiile in care fondatorii au disparut si conducerea a fost preluata de functionari sunt companii unde nu as investi in actiuni”, afirma cu fermitate Tatoiu.

Pentru Monica Tatoiu, un manager, fie un el sau o ea, ar trebui sa fie deschis, insa ferm, flexibil si pregatit pentru orice situatii neprevazute, care sa-si asculte subordonatii si sa-si asume riscurile hotararilor pe care le ia.

“Variabilele specifice ce apar in decursul interactiunii cu piata sunt la fel de importante in optimizarea unui model de afacere in situatiile de criza precum cele care au stat la baza constructiei sale. Flexibilitatea femei manager in gestionarea relatiilor dintre general si particular face diferenta in stilul de conducere”, detaliaza femeia de afaceri.

“Profesionalism, charisma, common sense, onestitate, franchete, feminitate. Cand dai mana cu ea, identifici un punct de sprijin care iti da incredere” - asa o caracterizeaza Tatoiu pe Liliana Solomon, sefa de Vodafone. Si, totusi, chiar daca este unul dintre managerii de top din Romania, Liliana Solomon are un stil managerial natural care “genereaza respect, fara sa-l impuna, fiind pragmatica, nu si rece”, potrivit CEO-ului Oriflame.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
10 Martie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.