Setari Cookie-uri

Top management la feminin: Sefe peste miliarde de euro

Femeile au devenit in ultimii ani o forta in afaceri, iar, pentru a confirma aceasta tendinta, va prezentam astazi un dialog cu patru din femeile manager care conduc companii puternice de pe piata romaneasca. Nu orice companii, ci patru din cei mai mari angajatori administrati de o femeie.

De asemenea, sefa Bancpost nu crede ca exista atribute de gen, nici in leadership si nici in management. Stilul este omul insusi, deci mai mult decat genul - personalitatea, experienta, valorile fiecaruia isi pun amprenta asupra stilului de conducere.

Sefei Bancpost ii plac studiile si statisticile, insa nu doar cele financiare. In opinia Manuelei Plapcianu, exista statistici care releva ca, in management, femeile au tendinta de a adopta un stil mai democratic si mai participativ in timp ce barbatii perpetueaza un stil autocratic si directiv.

Singura femeie care conduce o banca de top din Romania mai citeaza alte studii care arata ca unele doamne sunt mai practice, fac mai bine fata stresului, au un simt al oamenilor mult mai bun, sunt mai empatice si orientate catre solutii si decizii. Pe de alta parte, stilul unor domni este mai competitiv, non-emotional, bazat mai mult pe autocontrol, analitic si ierarhic, in timp ce al femeilor este prezentat ca fiind unul bazat pe empatie, colaborare si orientat spre finalizare, operationalizare. “In fine, cele mai serioase studii arata ca nu exista deosebiri intre stilurile de conducere bazate pe diferenta de gen”, adauga Plapcianu.

In final, sefa Bancpost argumenteaza ca managementul este si o chestiune de putere, citand-o pe Gloria Steinem care spunea ca “femeile tind sa dea o alta definitie puterii… definitiile traditionale ale puterii vorbesc despre abilitatea de a-i domina pe ceilalti si de a profita de munca lor… Femeile redefinesc puterea din perspectiva capacitatii de a ne explora limitele, de a ne exploata la maxim propriile talente si de a ne controla cat mai bine propria viata.”

In Grupul Eurobank EFG din Romania, adica Bancpost si celelate subsidiare (EFG Asigurari , EFG Finance, EFG Mutual Funds, EFG Property , EFG Eurobank Securities, EFG IT , EFG Leasing , EFG Retail Services I etc), ponderea feminina este de peste 70%, in timp ce in posturile de top management proportia este inversa.

Femeia manager care a pus pe picioare Oriflame Romania

Monica Tatoiu, directorul general al firmei de cosmetice Oriflame Romania, crede in succesul femeilor de afaceri care reusesc sa se impuna intr-o lume a costumelor sobre si fara sa renunte la rochii si care nu inlocuiesc sensibilitatea feminina cu pragmatismul rece, specific business-ului.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
10 Martie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.