Setari Cookie-uri

Interviu Mihai Manescu - Ultimul Zburator: Cea mai frumoasa poveste este chiar viata ta

Mihai Manescu este scenaristul filmului Ultimul Zburator care sa va lansa in cinematografe pe data de 14 februarie 2014 odata cu sarbatoarea indragostitilor, Valentine's Day.

Pentru a afla si mai multe detalii despre acest proiect si despre filmul Ultimul Zburator, am stat de vorba cu Mihai Manescu, scenaristul fimului sau omul din spate asa cum ii place sa isi spuna.

Am aflat detalii din "bucataria" acestui film, am aflat lucruri interesante despre iubire, despre magie si despre visuri.

Va las sa descoperiti o discutie frumoasa, un interviu plin de farmec si presarat cu un strop de magie.

1. Stim deja din ce dorinta s-a nascut acest film si anume din dorinta de a aduce in actualitate vechile mituri romanesti care merita povestite. Cand mai exact s-a nascut aceasta dorinta si care a fost momentul in care ai spus: "Asta vreau sa fac!"?

Prima oara am descoperit povestile, mitologia si scenaristica, inainte de a intra la facultate. Mi-a placut intotdeauna sa vad cine se afla in spate, omul din spate, cel care scrie si despre care nu stim nimic. Noi scenaristii suntem cei care facem prima munca. Noi scriem scenariul si de acolo pleaca totul. De acolo se duce catre regizor, catre actori, catre operator, producatori si asa mai departe. Ceea ce iese la final este cu totul diferit decat ceea ce a fost scris pe hartie.

Citește și:

Apoi a urmat o intrebare, o intrebare care mi-a schimbat cu totul viata: "Oare cum poti sa spui o poveste care sa atinga milioane de suflete indiferent de cultura, de nivelul lor intelectual, social, de sex, de religie?". Asa am ajuns la mitologie si cautand, am ajuns la Joseph Campbell, la Mircea Eliade si de acolo a fost doar un pas catre istoria religiilor.

Povestile au fost mereu calea prin care oamenii au transmis intelepciunea de-a lungul vremilor. Regasim acest filon comun in toate timpurile, de la epopeea lui Ghilgames si pana astazi, la marile epopei cinematografice ale Hollywood-ului.

Miturile romanesti sunt de fapt universale pentru ca intalnim corespondente si in celealalte mitologii si fac aici referire la zburator. Zburatorul nu il intalnim doar in cultura romaneasca. Sigur, la noi are unele caracteristici, este mai romantat, nu reprezinta un demon al raului precum incubusul, corespondentul lui in alte mitologii.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
21 Noiembrie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.