Setari Cookie-uri

Vedete eco!

Intr-un act de bravura si dibacie diplomatica, Bill Clinton si-a indeplinit misiunea in Coreea de Nord, obtinand gratierea jurnalistelor Euna Lee si Laura Ling din mainile tiranului Kim Jong-il suna ca un basm? Cand in joc e o miza de magnitudinea asta, iar fortele Binelui si Raului sunt atat de bine delimitate in mintea noastra, nici nu e de mirare ca Bill capata toate plecaciunile destinate pe vremuri cavalerilor invingatori in lupta. Eroismul din partea unei persoane care dispune de puterea necesara pentru a misca muntii din loc tradeaza un oarecare sindrom mesianic iar fostul presedinte american nu e singurul care isi exercita puterea pentru a infaptui eroisme. Si vedetele, a caror putere se masoara in dolari, au fel si fel de proiecte si caritati si initiative umanitare.

Intr-un act de bravura si dibacie diplomatica, Bill Clinton si-a indeplinit misiunea in Coreea de Nord, obtinand gratierea jurnalistelor Euna Lee si Laura Ling din mainile tiranului Kim Jong-il – suna ca un basm? Cand in joc e o miza de magnitudinea asta, iar fortele Binelui si Raului sunt atat de bine delimitate in mintea noastra, nici nu e de mirare ca Bill capata toate plecaciunile destinate pe vremuri cavalerilor invingatori in lupta. Eroismul din partea unei persoane care dispune de puterea necesara pentru a misca muntii din loc tradeaza un oarecare sindrom mesianic – iar fostul presedinte american nu e singurul care isi exercita puterea pentru a infaptui eroisme. Si vedetele, a caror putere se masoara in dolari, au fel si fel de proiecte si caritati si initiative umanitare.

Chiar dupa anuntul eliberarii ziaristelor, un prieten de-al meu, aflat in Washington, impartasea pe Twitter o frantura din primirea de care a avut parte Clinton, in inimile americanilor care nu demult ii criticau aventurile din Biroul Oval: “Am auzit prin oras”, posta David pe site-ul de networking si cita dintr-o conversatie nostima: “When I say ‘Bill’ you say ‘Clinton’ [...] when I say ‘He's the’ you say ‘man’” – in traducere libera, un mini-imn improvizat care il lauda pe “marele om”. Deja obisnuite sa fie adulate de fanii lor, vedetele se imbarca la proiecte pe care le-as numi one-size-fits-all, adica, pe scurt, care au apel general. Cat din fenomenul asta denota o foame de mai multa atentie si cat e pur si simplu rezultatul atentiei deja primite – nu voi specula aici. Doar voi insira cateva din cauzele favorite ale celebritatilor.

“Incalzirea globala”, ca fraza, seamana cu perechea de pantaloni magici din “The Sisterhood of the Traveling Pants”, mai exact e pe placul tuturor vedetelor; in plus a fost popular-uzata intr-o asa masura ca e impinsa din ce in ce spre sectiunile stirilor ponosite. Dar chit ca nu mai arde presa lumii sa scrie despre ea, toti cei care apar in rubricile de scandal si in revistele de glamour se dau de ceasul mortii ca sa militeze in favoarea unui stil de viata eco.

De Leonardo DiCaprio nu mai vorbim – inclinatiile lui ecologiste au fost emise cu nemiluita in domeniul public, gratie documentarului “The 11th Hour”. Orlando Bloom, membru fondator al organizatiei Global Green, si-a “ecologizat” casa din Londra cu panouri solare. La fel si Cate Blanchett, care, mai mult, s-a implicat in marsul Walk Against Warming si in campania Who on Earth Cares si sprijina fundatia de caritate SolarAid in efortul lor de a ajuta comunitatile rurale din Africa sa construiasca aparate solare pentru folos personal si pentru vanzare.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
23 Septembrie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.