Setari Cookie-uri

Jane Austen, romanciera iubirilor fara prejudecati

Jane Austen a fost o romanciera ale carei lucrari de fictiune romantica au ajutat-o sa devina una din cele mai citite autoare de literatura engleza, cunoscuta pentru realismul ei si comentariile intepatoare in legatura cu societatea.

In 1802, Austen a fost ceruta in casatorie pentru prima si singura data, de catre Harris Bigg-Wither, un prieten din copilarie. Jane a acceptat, insa pentru beneficiile pe care le aducea familiei si nu pentru ca il iubea. A doua zi s-a razgandit si i-a sfatuit pe toti sa nu se casatoreasca daca nu exista o relatie de iubire, aceasta idee fiind prezenta in majoritatea operelor ei.

Dupa moartea tatalui lui sau in 1805, Jane, sora Cassandra si mama ei s-au mutat de mai multe ori pana s-au stabilit definitiv in Chawton, langa Seventon.

Fratele lui Jane, Henry, a ajutat-o sa negocieze cu o editura, iar primul ei roman, "Sense and Sensibility" a aparut in 1811. Urmatorul roman, "Pride and Prejudice", pe care ea l-a descris ca fiind "copilul ei drag", a primit multe pareri pozitive din partea criticilor. "Mansfield Park" a fost publicat in 1814, fiind urmat de "Emma" in 1816. "Emma" a fost dedicat printului regent, un admirator al operelor ei.

La inceputul anului 1817, Jane a observat un declin al sanatatii ei, insa l-a ignorat in favoarea continuarii scrisului. Fiind foarte preocupata, sanatatea ei s-a agravat foarte repede, iar in luna mai a anului 1817, fratele ei Henry si sora ei Cassandra au incercat sa ii gaseasca un ajutor medical pentru o afectiune care nu avea leac la vremea aceea. Pentru a fi tratata a fost dusa la Winchester, insa a murit acolo pe data de 18 iulie 1817. Dupa moartea ei au mai fost publicate doua romane, "Persuasion" si "Northanger Abbey", iar un alt roman a ramas neterminat.

Operele ei i-au adus putina faima personala si a avut un numar mic de recenzii favorabile in timpul vietii, insa, publicarea cartii "A Memoir of Jane Austen" de catre nepotul ei a facut-o cunoscuta unui public mai larg, iar abia in anii 1940 a fost acceptata drept o scriitoare britanica de mare valoare.

Informatii oferite de www.Books-Express.ro; Foto front si interior: Wikipedia



Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 August 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.