Setari Cookie-uri

Vita sexualis

In romanul lui Ogai, eroul trebuie sa se confrunte cu lumea femeilor, de la prostituate la marile curtezane ale vremii.

De la prima intalnire a copilului Shizuka cu gravuri pe lemn al caror leitmotiv era placerea - Ukiyo-e - realizate de artistii japonezi prin utilizarea tehnicii blocurilor de lemn si pana la prima intalnire a tanarului in varsta de 20 de ani cu o curtezana profesionista, Ogai a ales ca creeze o istorie sexuala care intruchipeaza cele doua aspecte ale naturii unui barbat: trupul si spiritul in toata complexitatea sa psihologica. Rezultatul acestei investigatii este aducerea in mintea cititorului a complexei lumi sexuale din timpul erei Meiji din Japonia.

In romanul lui Ogai, eroul trebuie sa se confrunte cu lumea femeilor, de la prostituate la marile curtezane ale vremii. Dar, in timpul tuturor escapadelor sexuale si confruntarilor, el isi pastreaza echilibrul, observa, comenteaza, uneori cu umor, alteori cu seriozitate, dar intotdeauna cu autocritica.

Romanul Vita sexualis a fost publicat in 1909 in revista Subaru, dar a fost imediat cenzurat, din cauza continutului, considerat, la acea vreme, pornografic. In timp insa, Mori Ogai a fost reabilitat, romancierul Sato Haruo considerand Vita sexualis „o lucrare esentiala pentru cunoasterea acelei perioade din istoria moderna a tarii noastre“.

Mori Ogai (1862-1922), pe numele lui adevarat Mori Rintaro, este, alaturi de Natsume Soseki, unul dintre scriitorii reprezentativi ai literaturii japoneze moderne de dupa Restauratia Meiji.

Printre operele sale cele mai importante se numara Maihime (Dansatoarea, 1890), Gan
(Gastele salbatice, 1911-1913) si nuvelele istorice din volumul Abe ichizoku (Familia Abe, 1913).



Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Decembrie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.