Setari Cookie-uri

Premiera: Haute Cuisine, povestea bucataresei personale a presedintelui Frantei

Haute Cuisine (Les Saveurs Du Palais, in original) este un film biografic care spune povestea bucataresei personale a presedintelui francez Francois Mitterrand, de la Palatul Elysee, intre anii 1988 si 1990. Premiera in Romania va avea loc vineri, 11 octombrie.

Ajunsa in capitala Frantei, Hortense afla abia in masina ca drumul lor duce la Palatul Elysee, acolo unde ea urmeaza sa fie seful bucatariei private a presedintelui Frantei insusi (jucat de scriitorul Jean d’Ormesson).

Hortense reuseste sa castige admiratia presedintelui inca din prima zi de lucru, insa intrigile de palat si mai ales restul personalului din bucataria oficiala ii fac viata amara.


Haute Cuisine. Amanunte inedite din “bucataria” filmului

Filmul este inspirat din povestea reala a chef-ului bucatar Danièle Delpeuch, prima si singura femeie care a gatit vreodata in bucataria oficiala de la Palatul Elysee. In 1997, Danièle Delpeuch si-a publicat cartea “Mes carnets de cuisine, du Perigord de L’Elysee”. Totusi, filmul nu este bazat integral pe cartea respectiva, ci este “un melanj amuzant de evenimente reale si pura fictiune”, asa cum spune Etienne Comar (Of Gods and Men), producator si co-scenarist pentru Haute Cuisine.

Citește și:

Tot producatorul Etienne Comar povesteste ca, in urma cu cativa ani, a citit un articol despre Danièle Delpeuch in Le Monde. Era o pagina intreaga in care ea povestea despre cei doi ani petrecuti in bucataria privata de la Palatul Elysee.

“Povestea m-a captivat pe loc pentru ca ea nu era numai un faimos chef, dar si o femeie dintr-o bucata, o bucatareasa simpla, dar originala.” Dupa ce s-au intalnit, Etienne Comar a avut deja filmul in fata ochilor. Ii mai trebuia un regizor pasionat de gastronomie. L-a gasit imediat in persoana lui Christian Vincent, un oenolog care gateste si iubeste bucataria autentica in care Danièle Delpeuch era specializata. “Impreuna cu Christian, am fost de acord imediat ca scenariul trebuie sa mearga in directia dubla: puterea gatitului, dar, in acelasi timp, gatitul pentru putere. Tema aceasta dubla ni s-a parut aspectul cel mai interesant al povestii.”

Citește și:

Deasemenea, echipa a avut nesperatul prilej de a filma cateva cadre in Palatul Elysee. “Am fost incredibil de norocosi”, spune producatorul Haute Cuisine.


Catherine Frot - actrita din rolul bucataresei presedintelui Frantei

Actrita povesteste ca, dupa ce producatorii i-au prezentat proiectul, primul pas a fost sa se intalneasca fata in fata cu personajul real pe care il va interpreta, Danièle Delpeuch, acasa la aceasta. “Nici n-am ajuns bine si m-a luat la piata”, isi aminteste actrita prima intalnire cu chef-ul bucatar. “Cand a venit momentul sa pregatim masa, mi-a legat rapid un sort in jurul taliei si apoi mi-a aratat gesturile si tot ceea ce se presupune ca trebuia sa stiu in bucatarie. Eu nu sunt cine stie ce bucatareasa, asa ca a trebuit sa invat sa creez iluzia ca as fi”.

Citește și:

Ce a impresionat-o cel mai mult pe Catherine Frot la Daniele Delpeuch a fost locul si felul in care traieste. “Tot mediul in care traieste e traditional, pastrat ca pe vremuri: casa, gradina, modul in care gateste. Totul pare neschimbat. Casa este a mamei ei, iar inainte a fost a bunicii ei. Este impresionant sa iti imaginezi ca femeia care a gandit si realizat meniurile presedintelui Frantei mai mult de doi ani la palatul sau din Paris provine din acest mediu.”

Vizionare placuta


Kudika
8 Octombrie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.