Setari Cookie-uri

E dreptul tau sa stii: Ce spune legea despre detasarea salariatilor?

Detasarea reprezinta schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului la un alt angajator in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia.

In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului (art. 45 Codul muncii).

Detasarea poate fi dispusa pe o perioada de cel mult un an. In mod exceptional, perioada detasarii poate fi prelungita pentru motive obiective, ce impun prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea, dar o astfel de masura nu se poate dispune decat cu acordul ambelor parti, acord ce trebuie exprimat din 6 in 6 luni. Foarte important este de inteles ca pe perioada detasarii, contractul individual de munca al salariatului detasat incheiat cu prima unitate se suspenda in efectele sale principale, fiind cedat partial si pe o perioada determinata celei de a doua unitati, unde opereaza detasarea.

Avand in vedere importanta pe care o astfel de masura o poate avea pentru salariat, legiuitorul a instituit in favoarea acestuia o serie de masuri de protectie, pentru a evita posibile abuzuri ale angajatorilor. Astfel:

Citește și:

- pe perioada detasarii angajatorul care a discupus detasarea este obigat sa pastreze postul si salariul avute in cadrul unitatii sale de angajatul detasat;

- conform art. 47 alin.2 din Codul muncii, pe durata detasarii salariatul beneficiaza de drepturile care ii sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detasarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detasat;

- conform art.47 alin.1 din Codul muncii, dupa ce s-au stabilit drepturile cele mai favorabile, acestea se acorda de angajatorul la care s-a dispus detasarea;

- angajatorul care detaseaza are obligatia de a se asigura ca angajatorul la care s-a dispus detasarea isi indeplineste integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat (art. 47 alin.3 Codul muncii); in caz contrar, toate aceste obligatii vor fi indeplinite de angajatorul care a dispus detasarea (art. 47 alin.4 Codul muncii).

Citește și:

Daca exista divergenta intre cei doi angajatori sau nici unul dintre ei nu isi indeplineste obligatiile prevazute de lege, salariatul detasat are dreptul de a reveni la locul sau de munca de la angajatorul care l-a detasat, de a se indrepta impotriva oricaruia dintre cei doi angajatori si de a cere executarea silita a obligatiilor neindeplinite (art. 47 alin.5 Codul muncii).

Vizionare placuta


Kudika
9 Aprilie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.