Setari Cookie-uri

E dreptul tau sa stii: Ce spune legea despre detasarea salariatilor?

Detasarea reprezinta schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului la un alt angajator in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia.

Detasarea nu este reglementata numai prin dispozitiile Codului muncii, prevederi legale referitoare la aceasta modificare a CIM se gasesc si in Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010, precum si in legislatia specifica anumitor sectoare, cum ar fi cel bugetar.

Prin Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 se confera salariatilor unitatilor trimisi in delegatie in tara sau strainatate urmatoarele drepturi:

a) decontarea cheltuielilor de transport, de asigurare si a costului cazarii, potrivit conditiilor stabilite prin contractele colective de munca la celelalte niveluri (de ex. de ramura);

b) diurna de deplasare, al carei cuantum se stabileste prin negociere la nivel de ramura, grupuri de unitati sau unitate; nivelul minim al diurnei este cel stabilit prin actele normative ce se aplica la institutiile publice.

Citește și:

Potrivit art. 46 din acest contract, salariatii unitatilor trimisi in detasare beneficiaza de drepturile de delegare prevazute la art. 45. In cazul in care detatarea depaseste 30 de zile consecutive, in locul diurnei zilnice se plateste o indemnizatie egala cu 50% din salariul de baza zilnic. Aceasta indemnizatie se acorda proportional cu numarul de zile ce depaseste durata neintrerupta de 30 de zile.

Prevederi speciale cu privire la detasare sunt cuprinse si in alte acte normative precum H.G nr. 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar si Hotararea 1860 din 21 decembrie 2006 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii, in cadrul localitatii, in interesul serviciului.

Citește și:

Av. Coltuc Marius
Fondator Casa de Avocatura Coltuc

www.coltuc.ro

Vizionare placuta


Kudika
9 Aprilie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.