Setari Cookie-uri

Tu si timpul: O relatie pe viata

Vrei sa accepti sau nu, esti in relatie permanenta cu timpul de-a lungul vietii.

Foto: Shutterstock.com

Dincolo de filosofie, stiinta vine sa contureze un pic mai concret notiunea de timp: timpul inseamna miscare. In fizica, timpul este o dimensiune a naturii si poate fi vazuta ca o masura a schimbarii. In acceptia fizicii clasice, timpul este un continuu. Fizica moderna (mai precis, teoria mecanicii cuantice) disputa insa aceasta calitate, sugerand ca ar exista doar continuu spatiu-timp. In teoria relativitatii, simultaneitatea, duratele si ordinea cronologica a evenimentelor depind de observator.

Dictionarul Oxford defineste timpul ca fiind „procesul indefinit si continuu al existentei evenimentelor in trecut, prezent si viitor, privit ca o unitate”. O alta definitie de dictionar standard este „Un continuum nonspatial linear in care evenimentele apar intr-o ordine aparent ireversibila” (sursa Wikipedia)
Perceptia timpului de catre creierul uman se face printr-o retea complexa ce include cortexul cerebral, cerebelul si ganglionii bazali. Psihologii afirma ca perceptia asupra trecerii timpului devine mai rapida odata cu inaintarea in varsta acesta fiind si motivul pentru care copiii percep ziua ca fiind mult mai lunga decat adultii. Desi poate parea ciudat, trairile emotionale influenteaza perceptia asupra timpului.

Citește și:

Emotiile intense, care aduc placere, fac timpul sa treaca foastre repede in timp ce emotiile si trairile mai putin placute fac timpul sa se scurga foarte incet.


De ce unii dintre noi au timp si ceilalti nu?

O sa va impartasesc un mic mare secret: cu totii avem la dispozitie 24 de ore. Ce face diferenta in acest caz? De ce unii alergam cand in trecut cand in viitor facand planuri sau traind in amintiri? Am reusit sa ne ocupam timpul atat de bine incat nu mai avem vreme sa curtam, sa iubim, sa visam, sa plecam in vacante, sa respiram, sa ne odihnim… sa ne bucuram? Nu mai avem timp pentru noi, nu mai avem timp de reculegere pentru ca trebuie sa ne aruncam in vartej… Blazati, apatici si reci, traim cu totii in inchipuiri despre viata noastra sperand ca “la un moment dat… o sa calatoresc” sau “la un moment dat… o sa am o gradina cu flori”.

Citește și:

Ce face diferenta?

Cele mai bune sfaturi:

1. Simplifica-ti viata!

Vizionare placuta


Kudika
10 Septembrie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.