Setari Cookie-uri

Arta chirurgiei plastice: O interventie bine facuta aproape ca nici nu trebuie sa se vada!

O interventie chirurgicala trebuie sa fie eleganta si nu vulgara!

Probabil nu exista nici o alta disciplina in medicina in care arta joaca un astfel de rol ca in chirurgia plastica. Un puternic simt al esteticii, un ochi pentru frumusete si o intelegere profunda a anatomiei umane, impreuna cu o buna judecata, dexteritate si creativitate sunt ceea ce ridica un chirurg plastician de la rangul de bun tehnician in lumea unica a unui artist.

Totusi, un chirurg plastic care se ocupa de tesuturi si de sange este mult mai limitat in creatiile sale estetice decat un artist care se ocupa cu vopsele si argila. Foarte important este materialul cu care se lucreaza prin material sa nu intelegem numai caracteristicile anatomice ale pacientei sau pacientului ci si persoana, omul in sine, asteptarile lui de la viata, de la interventia estetica, profesia lui, mediul social si cultural din care provine, modele la care se raporteaza. Unele tesuturi sunt dure si greu de prelucrat altele sunt moi si elastice si permit chirurgului sa creeze forme naturale. Prin urmare, pentru a obtine un rezultat bun nu trebuie sa tindem dupa perfectiune in detrimentul adevarurilor chirurgicale, ci sa creem un aspect mai placut in asteptari realiste. Si, desi standardele de frumusete variaza de la o societate la alta sau de la o generatie la alta in cadrul aceleiasi comunitati, tot acolo este un sens universal pentru estetica, care este impartasit de majoritatea oamenilor.

Citește și:

Foto: Shutterstock.com

Aceasta este in cazul in care talentul artistic al unui chirurg plastic –ar permite sa fie suficient de indraznet pentru a crea o schimbare notabila, dar destul de conservatoare, astfel incat sa nu priveze un pacient de trasaturile sau de aspectul sau natural.

Etichetarea chirurgiei plastice ca atribut al vanitatii tine deja de trecut. In ultimul deceniu a avut loc o explozie a cererii pentru chirurgia estetica. Desigur,expunerea mass-media, cultura tinerilor, accentul pe frumusetea promovata de catre industria cosmeticelor,moda, iar cel mai important este si un public mai educat, sunt printre multele motive care au contribuit la acest boom al ajustarii chipului.

Din punct de vedere psihologic, interventiile chirurgicale cosmetice ofera pacientilor un impuls puternic de incredere. Ei arata mai bine, se simt mai bine si au performante mai bune. La examinarea unui pacient care doreste interventii chirurgicale cosmetice, incerc intotdeauna sa vizualizez rezultatul in timp ce ma uit la problema, pastrand in perspectiva ca zona problematica este partea intregului corp. Un nas poate arata bine daca se completeaza cu restul caracteristicilor faciale. Sanul poate fi perceput ca fiind mare sau mic in raport cu restul corpului.

Citește și:

Arta chirurgiei estetice se afla in naturaletea rezultatului obtinut in functie de materialul oferit de fiecare pacient in parte, in eleganta unui san voluptos dar nu vulgar, in completarea punctelor imbunatatite cu restul corpului si in crearea unei armonii vizuale cat mai aproape de frumos.

Dar, in acelasi timp, chirurgul plastician mai trebuie sa tina cont de un element foarte important si in acelasi timp foarte subiectiv: DORINTA PERSOANEI pe care o are in fata la consultatie. Modul in care se percepe aceea persoana, rezultatul la care viseaza si pe care il considera definitor pentru starea de bine, de reusita, sunt elemente importante in obtinerea succesului unei interventii estetice. Arta consta tocmai in abilitatea chirurgului de a suprapune tehnica sa medicala cu dorinta pacientului, astfel incat echipa medic pacient sa porneasca la drum cu aceleasi asteptari in vederea obtinerii celui mai bun rezultat.

Citește și:

Dr. Ovidiu Grecu

www.drgrecu.ro

e-mail: office@drgrecu.ro

Vizionare placuta


Kudika
21 Septembrie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.