Setari Cookie-uri

O noua epidemie: Obezitatea

Obezitatea este una dintre problemele cele mai importante de sanatate cu care se confrunta medicina mileniului trei. Originea latina a cuvantului obezitate (obedo, obedere = a manca in exces, mult si lacom) ne arata ca si in antichitate erau intalnite problemele date de depasirea greutatii ideale, dar odata cu evolutia societatii acestea au fost intalnite tot mai frecvent, pentru ca in zilele noastre in tarile dezvoltate ponderea obezilor sa depaseasca 20-25% din populatia adulta.

Aceasta metoda este cea mai putin invaziva dar ea are si limite la pacientii care consuma tot timpul alimente hipercalorice (alune, ciocolata etc.) sau la cei care beau lichide hipercalorice (cola, inghetata topita, sucuri dulci etc.) ce trec usor prin inelul perigastric, neajungandu-se la rezultatele dorite. De aceea, in astfel de situatii se apeleaza la procedee de scurt-circuitare digestiva, care micsoreaza absorbtia intestinala - by-pass-ul gastric laparoscopic - in care se micsoreaza si stomacul si se scurteaza mult si intestinul functional si “suntul bilio-pancreatic” care la ora aceasta se poate si el realiza in anumite conditii laparoscopic. Aceste interventii sunt mai agresive, grevate de un risc mai mare, dar pot fi ultima solutie in cazul unor super-obezi la care nu se poate face sub nici o forma controlul alimentatiei.

Nu in ultimul rand trebuie mentionat rolul chirurgiei plastice care poate interveni in prima faza, in anumite forme de obezitate moderate (lipoaspiratie, abdominoplastie) dar mai ales ulterior interventiei digestive, pentru corectarea problemelor functionale si estetice ce apar dupa slabirea rapida, cu eliminarea excesului de greutate.

Desi in ultimii 50 de ani s-au facut progrese importante in cunoasterea cauzelor si gasirea metodelor de tratament ale obezitatii, copiii si adultii continua sa devina supraponderali si obezi in numar din ce in ce mai mare, ceea ce face ca obezitatea sa devina principala problema de sanatate a omenirii in mileniul III. Este clar ca este nevoie de mai mult, e nevoie de eforturi constiente si sustinute financiar, mai ales in domeniul prevenirii, pentru a putea controla raspandirea acestei “epidemii” de obezitate.

Dr. Stefan Jianu
Medic primar chirurg
Doctor in stiinte medicale
Centrul Medical Proestetica


Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
24 Martie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.