Pentru cei foarte atenti cu greutatea, placerea de a lua masa in oras este temperata de cele mai multe ori de tentatia portiilor mari si oferta bogata. Si, nestiind exact cum au fost preparate produsele oferite, este destul de greu sa stii cate calorii ai consumat la acea masa, spre exemplu. Mai mult de o treime din caloriile consumate si 40% din grasimile acumulate provin din alimentele de la restaurant, sursa cea mai bogata in calorii si grasimi fiind mancarea tip fast food. Multi incearca sa renunte la mancarea de la restaurant in incercarea de a scapa de cateva kilograme. Dar adevarul este ca sa mananci in oras a devenit aproape un stil de viata, avand in vedere lipsa de timp a majoritatii pentru a prepara mancare acasa. Daca esti atent si iti faci un plan, poti sa faci cele mai bune alegeri mergand la masa in oras, fara sa renunti la dieta. Primul pas: alege un restaurant unde stii cum este gatita mancarea, care ofera produse preparate „ca acasa”. Apoi, fa-ti un plan de masa inainte de a ajunge la restaurant. Spre exemplu, gandeste-te ca ai putea sa te opresti la aperitive – portiile sunt mici, si adaugand doar o salata sau o supa poti avea o masa usoara si sanatoasa. „Toti avem tendinta sa mancam tot din farfurie, indiferent ca portia e mica sau mare. Asa ca intreaba inainte ce greutate va avea meniul sau incearca sa il imparti cu un coleg sau sa verifici daca poti lua parte din mancare la pachet. Astfel vei manca doar jumatate din cantitate si vei avea si satisfactia de a fi golit farfuria”, explica Dr. Luigi Gratton, Vice President Medical Affairs & Nutrition Education in cadrul Herbalife Ltd. si membru in „Programul de analiza a obezitatii ca factor de risc” derulat de Centrul pentru Nutritie Umana din cadrul Universitatii din Los Angeles (UCLA). Cel mai important lucru atunci cand mergi la restaurant este sa verifici continutul unui meniu. De obicei, felurile de mancare descrise ca fiind „crocante” sau „cremoase” sunt bogate in grasimi. La fel, nu te lasa pacalit de cuvantul „salata”. Adaugand bacon, branza, smantana sau maioneza unei portii de legume calitatea de „salata proaspata” se pierde, fiind inlocuita de un plus de calorii. Acest lucru este valabil si in cazul salatelor servite pe o patura de paine sau tortilla. Iar cand ajungi in restaurante noi, gandeste-te la ce mananci in mod obisnuit atunci cand nu te abati de la dieta si identifica produse similare, astfel incat sa te poti bucura de acea iesire la masa, fara vreo urma de regret sau vinovatie. Daca esti hotarat si te tii de strategia de acasa, sa mananci in oras si sa tii dieta in acelasi timp nu mai este la fel de greu.
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: