Setari Cookie-uri

Garderoba capsulă de la branduri locale la haine pre-owned

Ce înseamnă o garderobă capsulă? O colecție mică de haine utile, care te reprezintă și îți creează o stare de bine. Poate că anumite piese se mai schimbă de la un sezon la altul, însă regula care definește dulapul tău este aceea că îmbrăcatul nu mai devine o corvoadă, iar spațiul tău mental nu mai este invadat de teme despre cum să aduni ținute, ci mai degrabă cum să folosești ceea ce ai.

Din experiență de peste 15 ani ca stilist personal, am observat că se potrivește celor care au nevoie de ținute funcționale și practice, celor care și-au identificat semnătura stilistică și "uniforma" vestimentară, celor care nu văd shopping ca escapism, celor foarte disciplinate și, mai ales, celor care nu pun semnul egal între stil și diversitatea ținutelor.

Caut echilibrul, dar caut și libertatea stilistică - să pot face alăturări neașteptate de piese, culori și texturi, să îmi construiesc o ținută în armonie cu starea mea de spirit dintr-o anumită perioadă, să îmi pot cultiva și exersa creativitatea.

Cu toate astea, uitându-mă la ținutele mele, văd un fir roșu care le traversează, pun asta pe seama faptului că, în timp, am descoperit ce mi se potrivește, am învățat ce îmi place, am devenit selectivă, fără că asta să mă limiteze în vreun fel.

Citește și:

Prin urmare, garderoba mea s-a construit în timp, e un melanj între piese cumpărate de la branduri mass-market, cărora le-am adăugat selectiv piese și bijuterii de la ateliere și designeri romani: Simple Stories, Ludmila Corlăteanu, Muna Radu, InLin, Chemistry Studio, Atelierul de porțelan, Diana Cojocaru, Măria Paltin, 1st atribut.

Diversitate și lifestyle sustenabil prin educarea obiceiurilor de consum

Ancuța Adriana, co-Owner Garderoba Infinită

Dacă te gândești că noi femeile purtam doar 20% din piesele vestimentare pe care le avem în garberobă, atunci, aici avem toate semnalmentele specifice unei garderobe capsulă implicite: piese vestimentare care se completează, care pot fi permutate la infinit.

Fiecare din noi avem haine pe care le purtam până la epuizare, mai multe sezoane la rând. Înțelegând de ce facem asta, reușim să replicăm la scara mai mare și să cumpăram responsabil, doar ceea ce știm sigur că o să purtam.

Citește și:

Pentru că da, un lifestyle sustenabil înseamnă să-ți educi obiceiurile de consum și să nu mai cazi pradă oricărei campanii de reduceri. Înseamnă să-ți iei un răgaz și să-ți răspunzi la întrebări precum:

Când o să port prima dată haina asta?

De câte ori mă văd purtând-o?

Ce valoare adăugată are haina asta în ținutele mele?

Cine găsește ușor răspunsurile înseamnă că a trecut cu brio testul de maturitate în materie de consum.

Versatilitate și minimalism în piese care ne definesc

Laura Bucur, Owner Love Yard Sale

Pentru mine, conceptul de „garderobă capsulă” nu are o definiție clasică. Deși garderoba personală este una foarte aerisită și minimalistă, piesele din care e compusă nu sunt nici pe departe acele piese care se regăsesc în toate formulele acesteia.

Citește și:

De când mă știu și prin orice perioade stilistice am trecut, la mine nu a existat cămașa. Este o piesă care pe mine nu mă definește și în care nu mă simt confortabil. Sau nu am avut și nici purtat vreodată pantaloni negri clasici. Sigur că am avut și am pantaloni negri, dar modelul lor nu a avut vreodată croială clasică.

Ceea ce m-a ajutat cu adevărat de-a lungul anilor, iar acesta a fost un atuu personal, a fost abilitatea de a jongla doar cu câteva produse ieșite din tiparele normalului.

Pe acestea am reușit de fiecare dată să le transform și să le exprim în ținute atât diferite încât prietenele mă întrebau mereu „asta când ți-ai mai luat-o?”. De asemenea, faptul că de 7 ani de când organizez târgul ce are ca fundament reciclarea - Love Yard Sale - mi-a înlesnit alegerile vestimentare.

Citește și:

Am reușit să renunț la achiziții sub impuls și mi-a dat posibilitatea atât de a revinde ce nu mai purtam cât și de a-mi cumpăra doar acele piese care știam că se potrivesc stilului meu.

Și pentru că tot am avut în acest weekend ediția lunii octombrie a târgului, vin cu o propunere de garderobă capsulă compusă din 5 piese care se regăseau prin garderobele expozantelor (că tot vorbim de regula celor 5) și, care din punctul meu de vedere își merită locul în orice garderobă indiferent de stil. Sunt piese cu care poți arăta fabulos cu efort minim și cheltuială redusă.

Piese unice dar multifuncționale

Vanessa Alexe-Ressler, brand Owner Straie

Nu cunoșteam noțiunea de garderobă capsulă, am conceput majoritatea creaţiilor STRAIE by Vanessa Ressler pentru a fi purtate în mai multe moduri, fiecare putând fi înglobată în combinaţii vestimentare diferite devenind astfel piese de bază pentru garderobă.

Citește și:

Un exemplu îl constituie cardiganul oversize care și-a câștigat locul în garderoba capsulă a multor cliente, conform feedback-ului primit. Poate fi purtat în toate anotimpurile, deschis sau petrecut, prins cu o broșă sau strâns în cureaua preferată, sub geaca de piele sau o vestă de blană.

Garderoba capsulă e despre stilul tău personal, conținând exclusiv piesele vestimentare pe care le iubești, care îți vin bine și te fac să te simți bine purtându-le și pe care le poți combina cu ușurință pentru a construi o multitudine de ținute.

Simplifică mult decizia de alegere a ținutei zilnice, contribuie la reducerea timpului și cheltuielilor aferente cumpărării de haine noi, dar reprezintă și o abordare mai chibzuită și sustenabilă a modului în care ne îmbrăcăm, obligându-ne să cântărim cu atenție fiecare achiziție nouă și, în consecință, să cumpărăm mai puțin, să purtăm timp mai îndelungat și să alegem calitatea demnă să treacă testul timpului.

Citește și:

De asemenea, are loc o simplificare în sensul reducerii numărului de sezoane pentru care se construiește garderoba de la patru anotimpuri la două sezoane – cald și rece.

Îmbrăcămintea, moda și cumpărăturile pot fi uneori marile provocări ale femeilor, dar și un argument în plus pentru a ne construi o relație de consum pe principii mai responsabile.

Dacă ai ajuns să fii copleșită de modele din jurul tău, e posibil să fii uitat ceea ce contează cu adevărat pentru tine. Uneori, pentru a-ți da seama ce contează, trebuie să scapi de tot ceea ce nu contează.

Foto de la Creative Lab via Shutterstock

Vizionare placuta


Blogger, www.positivemother.ro, Country Coordinator www.fashionrevolution.org, contributor

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.