Setari Cookie-uri

Trei avantaje ale shoppingului asupra sănătății fizice și mintale

Internetul a revoluționat modul în care ne trăim viața și a influențat foarte mult felul în care realizăm sarcinile zilnice.

În prezent, tehnologia este parte din multe aspecte ale traiului de zi cu zi. Nici cumpărăturile nu au rămas neatinse de valul tehnologic din ultimii ani. Dacă, în trecut, magazinele erau pline de oameni dornici să își îmbogățească garderoba cu cele mai noi articole vestimentare, să achiziționeze alimente de bază sau să își cumpere electronice și electrocasnice, în prezent, multe dintre achiziții se fac de la distanță.

Însă, indiferent dacă facem cumpărături online sau mergem fizic în magazine, pentru a descoperi cele mai noi modele de genti Michael Kors ori ofertele la pantalonii Diesel, această activitate are numeroase beneficii asupra stării noastre fizice și mintale, potrivit medicaldaily.com.

Îmbunătățirea stării de spirit

Shoppingul este asociat cu sentimentul de satisfacție. Momentul în care cumpărăm un articol vestimentar pe care ni-l dorim de multă vreme, precum o pereche de cizme UGG, sau un colier vintage pe care l-am găsit întâmplător într-un magazin oarecare și care se încadra în buget, dar și emoțiile pe care le simțim în astfel de situații eliberează endorfine, acele substanțe chimice cunoscute și sub numele de „hormonul fericirii“, care ne ajută să facem față durerii și stresului. Drept urmare, starea de spirit este îmbunătățită.

Citește și:

Un studiu realizat de cercetătorii britanici a arătat că există o legătură între shopping și cortexul prefrontal stâng, o parte a creierului care produce plăcerea și gândirea pozitivă. În urma cercetării, oamenii de știință au observat că nivelul de dopamină crește în timpul unor experiențe plăcute, precum shoppingul.

Reducerea nivelului de stres

În momentul în care mergem în magazine pentru a face cumpărături, interacționăm cu persoanele din jurul nostru, fie că este vorba despre alți clienți, fie de vânzători. De asemenea, de cele mai multe ori, când mergem la cumpărături, suntem acompaniați de un prieten bun, de o rudă sau de partenerul de viață, ceea ce ne oferă posibilitatea să petrecem mai mult timp împreună și să formăm sau să întărim legătura dintre noi. Interacțiunea cu oamenii și sentimentul de bine pe care îl simțim în momentul în care realizăm activități plăcute contribuie la diminuarea nivelului de stres.

Citește și:

Îmbunătățirea acuității mintale

Odată cu înaintarea în vârstă, acuitatea mintală scade, de aceea este important să desfășurăm activități prin care să contribuim la menținerea unei bune stări de sănătate psihice. Lectura, exercițiile de memorie, sportul, dar și interacțiunea cu oamenii reprezintă oportunități pentru a menține percepția intactă, în perioada senectuții.

Când facem cumpărături, suntem activi din punct de vedere fizic, plimbându-ne prin diferite magazine. De asemenea, shoppingul este o bună ocazie de a discuta cu alte persoane, de a iniția conversații cu sens și, totodată, de a face calcule în ceea ce privește bugetul pe care îl alocăm cumpărăturilor, acțiuni care contribuie la îmbunătățirea acuității mintale. Drept urmare, shoppingul poate fi o măsură preventivă pentru limitarea riscului de a suferi de demență, o afecțiune care apare, în general, după vârsta de 60 de ani.

Citește și:

Așadar, shoppingul este o activitate care prezintă atât beneficii fizice, cât și mintale asupra organismului. Pe lângă faptul că ne putem menține în formă, având în vedere că mergem mult prin magazine pentru a căuta articolele pe care ni le dorim, ne putem îmbunătăți starea de spirit oricând simțim nevoia de un mic moment de răsfăț, ținând cont că putem face cumpărături și online.

Sursă foto: Pexels

Vizionare placuta


Kudika
23 Martie 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.