Setari Cookie-uri

Unt de shea

Untul de shea este unul dintre cele mai uzuale si esentiale componente ale produselor de infrumusetare si ingrijire, precum creme, lotiuni, sapunuri, emulsii, balsamuri si rujuri. Faimosul unt de shea este o grasime speciala care se extrage din arborele de shea african.

Untul de shea este unul dintre cele mai uzuale si esentiale componente ale produselor de infrumusetare si ingrijire, precum creme, lotiuni, sapunuri, emulsii, balsamuri si rujuri. Faimosul unt de shea este o grasime speciala care se extrage din arborele de shea african, numit in latina Vitteria paradoxa. Denumirea obisnuita a arborelui provine din cuvantul „si” din limba Bamana, vorbita in Mali, o mica republica din vestul Africii.

Obtinerea untului de shea, un proces anevoios

Extragerea untului de shea a devenit in Africa un fel de practica sociala : cooperativele au adunat grupuri de femei in varsta ce se strang impreuna cu tinerele fete din comunitati si sparg micile fructe cu pietre, o acivitate destul de anevoioasa si indelungata. Nucile zdrobite sunt apoi tinute desupra focului, in timp ce se amesteca in continuu, pentru ca untul sa nu arda. Pasta obtinuta este apoi amestecata si cu apa, iar untul este extras si lasat sa se intareasca la rece si transformat apoi in batoane.
Untul de shea se extrage si industrial, dar cel nerafinat, obtinut prin procedee naturale este net superior din punct de vedere al calitatii, caci mineralele si vitaminele sunt indepartate de diversi solventi.
In Togo, numeroase companii producatoare de unt de shea isi promoveaza afacerea evidentiind si aspectul social al producerii sale, in special beneficiile de care se bucura micile comunitati angajate in fabricarea lui si respectarea normelor de fair trade. Acestea presupun salarii corecte pentru persoanele din tari in curs de dezvoltare, si in special pentru generatiile de femei implicate in realizarea acelor produse si sustinerea egalitatii salariale intre sexe.

Citește și:

Untul de shea, vechiul secret al Africii

Untul de shea este utilizat de locuitorii din Burkina Faso si Ghana, doua dintre cele importante tari in producerea acestui „unt”, nu numai pentru ingrijirea pielii, dar si pentru cea a parului si a pielii in situatii critice precum rani, arsuri superficiale sau zgarieturi. Untul de shea este inzestrat cu o m ultitudine de proprietati dermatoprotectoare, de la redarea elasticitatii pielii, minimalizarea ridurilor, a vergeturilor si calmarea pielii arse de soare pana la ameliorari in cazul iritatiilor, eczemelor, artritei, reumatismului si al psoriazisului. Vechiul secret din Africa este considerat a fi mai eficient decat surorile sale – untul de jojoba si cel de cacao - astfel untul de shea continua sa reprezinte unul dintre cele mai vandute produse de export ale continentului negru.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
9 Aprilie 2012
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.