Setari Cookie-uri

Advertorial (P)Gandurile, ca mancarea: hranitoare sau toxice

Ce crezi despre o casoleta cu inghetata - cremoasa, cu fructe de padure si topping de ciocolata? Probabil o vezi ca pe o sursa de calorii, care sigur te va ingrasa; poate pentru altcineva, care nu e preocupat de silueta, inseamna placere, un moment de relaxare binemeritat; pentru un vegan, sigur e un aliment interzis, iar pentru un copil este un dulce irezistibil.

Ei bine, fiecare avem propriile ganduri legate de mancare. Dar asta nu e totul. Mai important este ca tot ceea ce gandim despre mancare influenteaza modul cum o asimilam, cum ardem calorii sau cum se depun grasimi; pe scurt, gandurile influenteaza puterea noastra metabolica.

Crezi ca gandurile nu pot avea o putere atat de mare? Ce zici de cineva care vine obosit de la serviciu, e total apatic si lipsit de chef si nu-l intereseaza nimic... apoi, la un moment dat, primeste un telefon care-i da o veste extraordinara? Se va simti, deodata, plin de energie si va uita complet de oboseala.
Sau ce parere ai de faptul ca gustul pe care-l are mancarea facuta de cineva poate fi influentat de ce gandeste aceasta, in timp ce-si petrece timpul prin bucatarie? Daca sunt nervoasa, imi tuna si-mi fulgera, ma voi trezi ca mancarea este fada, ca nu ma hraneste cu adevarat sau ca ii lipseste chiar si vreun ingredient. Dupa cum o mancare facuta cu dragoste, intr-o atmosfera de calm si de relaxare, va face deliciul unei mese in familie.

Fiecare dintre noi are un set de credinte despre ceea ce mananca. Partea mai putin placuta este ca multi semeni detin un pachet de credinte toxice legate de dieta. Acestea sunt presupuneri nutritionale false, incorecte, care sunt la fel de daunatoare ca… ingredientele nocive.
Printre ele se numara:

Mancarea ma ingrasa” – sunt alimente care ne pot ingrasa sau, mai bine zis, ne pot ingrasa daca le mancam intr-o anumita cantitate; mancarea, de fapt, ne tine in viata, ne hraneste si ne ofera placerea gustului.

Daca slabesc x kilograme, sunt fericita” – fericirea este mereu pusa intr-un moment din viitor, care, cel mai probabil nu va veni niciodata; ce-ar fi sa gandim exact pe dos? Sa cautam motivele care ne fac fericite in prezent (cand ai admirat ultima oara o floare, un zambet de copil sau un fluture in zbor?), sa ajungem la starea afectiva pe care credeam ca o obtinem daca vom slabi x kilograme si apoi sa incercam sa slabim; nici nu va fi foarte greu! Asta deoarece, cu ajutorul gandurilor pozitive, vom crea in organism toate premisele fiziologice pentru a ne atinge scopul – acela de a slabi.

Nu voi fi fericita pana nu arat exact asa cum imi doresc” – cata energie poate fi pusa in slujba acestei credinte toxice! Energie care ar putea fi folosita in alte domenii creative, care ne-ar putea ajuta sa crestem, sa ne implinim ca fiinte umane, chiar sa fim fericite. Nu spun prin asta ca nu trebuie sa ne ingrijim. Departe de mine acest gand. Spun doar ca orice gand obsesiv, care ne acapareaza resursele psihice si fizice, ne impiedica de fapt sa ne indeplinim adevaratele scopuri, care ar putea sa ne faca fericite.

Credintele toxice trebuie identificate, provocate si inlaturate.
Cum? Primii pasi ar fi urmatorii:
- Fa o lista cu toate gandurile care iti trec prin minte legate de mancare, de anumite ingrediente in special, de modul cum te influenteaza ele;
- Analizeaza fiecare gand, pentru a vedea daca este consumator de energie (te macina gandul ca trebuie sa slabesti exact cinci kilograme, nu?) sau daca te face sa te simti revigorata (“mancarea ma hraneste si imi da energie”);
- Inlocuieste credintele nutritionale toxice cu ganduri pozitive despre mancare (daca, de exemplu, gandesti ca foamea este ceva rau, incearca sa vezi lucrurile din alta perspectiva: “foamea este semnalul de alarma pe care corpul meu mi-l transmite cand are nevoie de nutrienti”).

Pentru alte trucuri legate de dieta, alimentatie sanatoasa si ganduri pozitive, dar si pentru retete si arome de calatorie, intra pe www.mananc-inteligent.ro.

Elena Ceciu, Food Psychology Coach


Kudika
10 Decembrie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.