Setari Cookie-uri

Advertorial 2014, anul schimbarii in bine

Am inceput anul cu o noua rezolutie, diferita de cele ale anilor precedenti, focusate pe diete si cantar: 'De data asta o fac cum trebuie'. Imi propuneam sa ajung la magicele 55 kg cu orice pret, sa ma usuc de foame in numele masurii XS, sa imi sacrific rasuflarea pe altarul benzii de alergat - sa fac orice, oricat, doar ca sa fiu slaba.

De aceasta data insa am avut o mica revelatie - de vreme ce am incercat metode soc ani la rand si n-am avut succes pe termen lung nici macar o data, este posibil ca am abordat gresit problema de fiecare data. Poate ca eu sunt cea care greseste si nu sutele de nutritionisti care ne indeamna sa mancam echilibrat. Poate ca Atkins sau Dukan nu reprezinta solutia unei siluete armonioase, ci doar raspunsul la rugaciunile unei femei care traieste cu teama cantarului.

Ei bine, ca sa scurtez povestea, am luat decizia de a face o schimbare in bine, de a manca sanatos, echilibrat si corect. Am hotarat sa ascund cantarul si sa-l scot la lumina numai o data pe luna, pentru a evita atingerea unor proportii astronomice. Nu i-am dat deadline corpului meu, nu i-am impus un minim de kilograme pierdute lunar, am inchis ochii ori de cate ori nasturele pantalonilor dadea semne de slabiciune. Dupa atatia ani de foame, este normal sa am nevoie de timp pentru a ma echilibra.

Ce mi-am propus sa mananc?

1. Carbohidrati :)

Sunt mare iubitoare de carbohidrati. Fara ei, sunt nefericita. Ori de cate ori mi-am tulburat corpul cu vreo dieta soc, mi-am petrecut noptile visand la un covrigel. Am imbratisat asadar aceasta dragoste. Am decis ca organismul meu stie ce este mai bine pentru mine si nu cersteste carbohidrati doar de dragul celulitei. I-am oferit insa un compromis: carbohidratii complecsi, nerafinati.

In mod evident, cap de tabel in lista acestor carbohidrati au fost cerealele integrale (grau, orz, ovaz). Acestea sunt darnice in beneficii: au un indice glicemic redus, deci chiar daca par a avea multe calorii, consumate cu moderatie, nu ingrasa pentru ca sunt calorii bune, care se absorb lent si provoaca o reactie favorabila din partea organismului - pentru ca nu forteaza secretia de insulina (hormonul responsabil cu producerea depozitelor de grasime). Cerealele integrale “tin de foame” pentru ca sunt satioase, iar valoarea lor nutritiva se elibereaza in organism lent, pe durata a mai multe ore.

De aceea, carbohidratii complecsi, impreuna cu fibrele din cerealele integrale, ne asigura energie si satietate mai multe ore, ajutandu-ne sa nu mai cedam impulsului de a rontai orice este la indemana. Adica sa avem o disciplina si un control asupra aportului caloric zilnic.

2. Iaurt

Cerealele pot fi consumate impreuna cu iaurt - de exemplu, Activia Cereale Integrale este o optiune perfecta pentru o gustare sanatoasa intre mese. Gama Activia Cereale Integrale ofera 5 variante de produse cu cereale si/sau fructe si contine grau, orz si ovaz integral, iar un pahar de iaurt nu depaseste 120 kcal.

Iaurtul este mai usor de digerat decat laptele si este benefic pentru sanatatea digestiva. Contine bacterii “bune” care au abilitatea de a echilibra flora intestinala. Este foarte important sa ne “reparam” sistemul digestiv atunci cand avem pretentia de la corpul nostru sa isi atinga echilibrul si, implicit, greutatea ideala. Iaurtul este un factor de re-echilibrare a dietei, in raport cu excesul de grasimi si glucide din alte categorii de alimente. Iaurtul este, de aceea, alimentul ideal dupa o masa copioasa sau chiar dupa o perioada imbelsugata in alimente cu continut caloric ridicat, pentru ca aduce organismului nutrienti esentiali, cu un aport caloric mic sau moderat.

Asadar, Activia Cereale integrale combina iaurtul sanatos Activia cu bunatatea cerealelor integrale. De acum cu 25% mai multe cereale integrale si fruct. Afla mai multe detalii pe activia.ro/cerealeintegrale

3. Legume fara numar

In fiecare zi, la pranz, eu si colegele mele preparam o salata uriasa. Aceasta contine toate legumele pe care le gasim in piata, toate crude. Spanacul, dovlecelul, broccoli sau ciupercile sunt doar cateva exemple de legume care sunt mai bune crude decat preparate termic. Cu cat salata contine mai multe tipuri de legume, cu atat este mai gustoasa. Legumele trebuie taiate cu tot cu coaja - fiindca aceasta contine cele mai multe vitamine iar apoi trebuie amestecate bine, bine, pentru a le permite aromelor sa se imbine.

Nu va imaginati ca mancam salata „chioara”. Foamea nu face parte din rezolutiile anului 2014. Toate legumele beneficiaza de un dessing de iaurt cu branza si, dupa gust, ulei de masline si otet balsamic.

4. Peste, peste si iar peste

Sa va spun drept, nu sunt adepta vegetarianismului, dar nu-s mare iubitoare de carne. De aceea, pestele se gaseste in dieta mea frecvent. De multe ori il adaug in salata de mai sus, dar il mananc si ca atare, cu o garnitura de orez salbatic (yupi! iar carbohidrati complecsi!). Pestele este benefic pentru sanatate fiindca ne aduce grasimi tip omega - acele grasimi bune, recomandate pentru mentinerea valorilor normale ale colesterolului.

5. Oua

In zilele in care nu consum peste (sau carne) adaug un ou fiert in salata. Oul este alimentul complet, extrem de nutritiv si sanatos.

Cateva sugestii de alimente care ne ajuta sa atingem si sa mentinem greutatea ideala:

• 1 ou (cca 59g/) – 87kcal
• 1 iaurt simplu semidegresat (100g) – 44kcal
• 1 Activia cereale integrale, musli (125g) – 129 kcal
• Piept de pui la cuptor, fara piele sau os (100g) – 147 kcal
• Peste gras (macrou) la cuptor (100g) – 244 kcal
• Orez fiert (100g) – 130 kcal
• Paine cu adaos de fibre (100g) – 243 kcal
• Mar (100g) – 49 kcal
• Banana (100g) – 85 kcal

Este imposibil ca adoptand o alimentatie echilibrata si desigur controlata caloric, adaugand un strop de miscare (chiar daca aceasta inseamna doar plimbari lungi in parc) si pastrand o atitudine pozitiva sa nu atingem greutatea ideala. Dar sa nu va asteptati ca asta sa se intample in cateva saptamani. Bunele obiceiuri alimentare se formeaza devreme si se pastreaza toata viata.

2014 este cu adevarat anul marilor schimbari. Ramane in puterea noastra sa facem aceste schimbari in bine, sa facem planuri pe termen lung si sa pastram o gandire optimista.


Kudika
26 Februarie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.