Setari Cookie-uri

Doza de energie pentru drumetiile si aventurile din vacanta

Sezonul calatoriilor a inceput, iar escapadele in mijlocul naturii sunt ideale pentru relaxare si deconectare de la rutina zilnica.

Pentru a te bucura de aventurile vacantei tale, asigura-te ca ai energia si rezistenta la efort fizic necesare, mai ales daca ai petrecut mult timp la birou si ti-ai iesit din ritm. De unde iti poti lua rapid energia, pentru drumetii? O alimentatie echilibrata si sanatoasa va fi aliatul tau de vacanta!

Foto interior si prima pagina: sandwich, Shutterstock

„Efortul muscular intens si prelungit, precum cel pe care il faci in timpul drumetiilor, necesita un consum crescut de energie. De aceea, alimentele pe care le consumi trebuie sa contina glucide. Daca esti un obisnuit al drumetiilor trebuie sa tii cont si de proteine, dar si de grasimi - in special grasimi esentiale de tipul Omega 3 si Omega 6. Astfel, in perioadele de expunere la efort fizic in mod regulat ajuta sa iti pastrezi nivelul de rezerve energetice constant, iar asta poti sa faci prin asigurarea unor gustari complete, dar care sa nu ingreuneze foarte mult digestia.” subliniaza dr. Ciprian Constantin, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice.

Citește și:

Medicul Ciprian Constantin explica de ce micul dejun este esential in perioada drumetiilor, cand efortul fizic se intensifica semnificativ, iar masa de pranz devine mai degraba o gustare: „Micul dejun pregateste rezervele energetice ale organismului, asa ca te ajuta sa iti incepi ziua cu o gustare echilibrata si consistenta, usor digerabila: cateva sandwich-uri cu paine integrala unsa cu margarina cu Omega 3 si Omega 6 peste care adaugi o felie de branza proaspata si un ardei gras. Daca preferi gustarile dulci, poti alege paine cu margarina si dulceata de fructe de padure. Nu uita ca painea integrala contine vitamine (B6, B9, E), minerale (magneziu, zinc) si fibre! Margarina de calitate este obtinuta din uleiuri vegetale amestecate la rece si de aceea contine nutrientii esentiali Omega 3 si Omega 6, adica grasimi bune care au rol important in constructia celulelor noi si in transportarea oxigenului. E bine sa stii ca Omega 3 are si rol antiinflamator, un argument in plus pentru a se regasi in alimentatia ta in timpul efortului crescut, cand creste probabilitatea de a dezvolta probleme inflamatorii. Ardeiul gras este sursa excelenta de vitamine, in special E si C, cunoscute pentru rolul cheie pe care il joaca in mentinerea tineretii pielii si a parului, precum si in intarirea sistemului imunitar. Dulceata de fructe de padure este bogata in special cu vitamina C, minerale, zaharuri. Fructele de padure sunt remedii pentru stres si oboseala, balonari si colesterol, piele deshidratata, circulatia periferica si ajuta la intarirea imunitatii. Alaturi de gustare, un ceai bine indulcit e o sursa de energie.” explica dr. Ciprian Constantin.

Citește și:

Pe parcursul drumetiei este important sa iti asiguri nutrientii necesari prin gustari care sa nu ingreuneze digestia, dar care sa pastreze un nivel de energie constant. Poti conta deci pe gustarea tip sandwich – usor de transportat si cu profil nutritional apropiat de cel complet, dar si pe alte variante de gustari, ca de exemplu fructele, care ofera o combinatie de zaharuri cu micronutrienti si contin si o cantitate importanta de apa. Sa nu uiti ca hidratarea este foarte importanta pe parcursul efortului fizic, prin urmare, apa sau ceaiul verde nu trebuie sa lipseasca din rucsac!

Masa de seara este una de „refacere”. Nici acum nu trebuie sa ingreunezi digestia, dar ar fi in regula daca incluzi proteine si grasimi esentiale in meniu, acestea fiind foarte importante pentru procesele reparatorii din organism. Daca ai acces la o bucatarie in toata regula, mananca o friptura din carne slaba cu o salata de legume proaspete. Daca innoptezi in cort, sandwich-urile sunt inca o optiune foarte buna.

Citește și:

Asadar, chiar daca esti in vacanta, in mijlocul naturii, consuma alimente bogate in nutrienti esentiali (carbohidrati, proteine si grasimi bune), adica exact ceea ce iti ofera energia pe care de care ai nevoie. Bucura-te de concediu si de beneficiile alimentelor-cheie din alimentatia ta!

Vizionare placuta


Kudika
4 August 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.