Setari Cookie-uri

5 reguli de bun simt pentru a avea o relatie sanatoasa cu mancarea

Care sunt regulile de bun simt in ceea ce priveste alimentatia!

Mancarea, desi poate avea o componenta emotionala foarte puternica, este in principal doar combustibil pentru organism. Este adevarat ca traim intr-o societate care devine, incet-incet, obsedata de sanatate si greutatea ideala, asa ca pare firesc sa urmam anumite reguli in ceea ce priveste alimentatia, insa trebuie sa intelegem faptul ca starea de sanatate inseamna mai mult decat atat, inseamna sa gestionam stresul corespunzator, sa dormim suficient si sa avem un stil de viata activ. Iata cateva reguli de bun simt pentru o relatie sanatoasa cu mancarea.

alimentatie
Foto interior si prima pagina: Edyta Pawlowska, Shutterstock

1. Mananca intotdeauna micul dejun

Aceasta ar trebui sa fie cea mai importanta masa din zi, reface depozitele de glicogen dupa o noapte de pauza alimentara si regleaza hormonii de stres, eliberati atunci cand a trecut prea mult timp de la ultima masa. In plus, daca ai sari peste micul dejun, te-ai simti mult mai lipsit/a de energie, morocanos/morocanoasa si letargic/a intreaga dimineata.

Citește și:

2. Aseaza-te atunci cand mananci

Daca stai jos atunci cand mananci, este primul pas in constientizarea faptului ca, intr-adevar, te alimentezi, iti acorzi timp sa savurezi mancarea, iar aceasta experienta de sine statatoare este relaxanta, neinterferand cu orice altceva. Deseori in timpul zilei ne grabim, mancam la tastatura daca suntem la birou, mancam pe strada, in timp ce mergem, in timp ce asteptam metroul, in timp ce facem multe alte lucruri, fapt care da senzatia ca exista un element lipsa, nu suntem impliniti emotional, chiar daca suntem satui, simtim nevoia de a mai manca, pentru ca aceasta nu ne-a fost implinita in mod corespunzator. Mancarea trebuie savurata cu toate simturile, intr-un moment de sine statator, pe care este bine sa ti-l acorzi chiar daca ai o zi foarte incarcata.

3. Include un aliment bogat in grasimi sanatoase la fiecare masa

Acesta este un truc care te ajuta sa te simti satul/a pentru mai mult timp, in caz contrar este posibil sa ti se faca foame dupa una sau doua ore de la ultima masa. Grasimile nu doar ca se digera mai lent, insa prezinta numeroase beneficii pentru sanatate, dintre care amintim faptul ca sunt esentiale pentru mentinerea echilibrului hormonal. Un ou fier, avocado, ulei de cocos sau nuci – iata cateva idei nu doar sanatoase, ci si foarte apetisante.

Citește și:

4. Savureaza cate un desert in fiecare zi

Chiar si seara, dupa cina, cata vreme stai departe de fructe. Fie ca este vorba despre cateva patratele de ciocolata neagra, fie o inghetata, o felie de chec sau o briosa, daca te rasfeti in fiecare zi cu ceva bun nu acumulezi frustrari si te multumesti mereu cu mai putin, pentru ca stii ca poti manca desert in fiecare zi si astfel sunt sanse minime sa faci excese.

5. Nu ignora senzatia de foame

Asemeni unui bebelus care plange de foame si caruia nu ii poti refuza biberonul cu lapte, cand organismul da de stire ca ar trebui sa mananci ceva, atunci fa-o. Nu conteaza momentul zilei, cat a trecut de la ultima masa sau cata miscare ai facut in ziua respectiva. Ai grija doar sa mananci incet, pentru a-i da ocazia creierului sa inregistreze senzatia de satietate si de a te feri de supraalimentare.

Vizionare placuta


Kudika
17 Noiembrie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.