Setari Cookie-uri

Ce sunt punctiile mamare si cum se realizeaza?

Biopsia de san prin punctie percutana consta in recoltarea din tumora mamara de fragmente tisulare pe se vor efectua analize histopatologiece si imunohistochimice, pentru a stabili diagnosticul si protocolul terapeutic.

Procedura este indicata atunci cand, la mamografie sau ecografie, a fost descoperita o tumora sau un nodul mamar si se urmareste ca prin analiza la microscop sa se descopere daca tesutul prezinta celule canceroase sau nu.

Tipuri de punctii

O biopsie de san poate fi facuta in mai multe moduri, insa toate acestea urmaresc extragerea unei portiuni de tesut spre a fi analizata la microscop.

Biopsia se poate realiza prin punctie - biopsie ghidata (se foloseste in cazul unei formatiuni care nu se simte la palpare dar este vazuta de mamografie sau de ecografie) sau biopsie deschisa. Tipurile de punctie difera prin metoda de recoltare a acestui tesut.

SURSA FOTO: Shutterstock.com

Punctia aspirativa (citologica)

Reprezinta o tehnica bine tolerata de catre pacienti, prin care se obtine un rezultat rapid. Efectuata sub ghidaj ecografic si de obicei in absenta unei anestezii locale, punctionarea poate fi facuta asupra unor leziuni nepalpabile, infraclinice.

Citește și:

Acul este subtire, cele mai folosite fiind cele de 21-23 G, cu lunigmea de 3,8-4 cm.
Punctiile aspirative pot fi utilizate pentru obtinerea unui diagnostic citologic in cazul unor formatiuni solide (mai putin complete insa decat in cazul punctiilor cu ac gros) sau pentru aspiratia unor formatiuni chistice.
Chisturile si colectiile lichidiene sunt usor de aspirat prin punctia percutana cu ac fin.

Avantajele punctiei fine aspirative mamare constau in usurinta efectuarii, in minimul de efecte secundare si complicatii si in rapiditatea eliberarii rezultatului.

Dezavantajele consta in faptul ca materialul obtinut la aspiratie poate fi nesatisfacator (acelular) si este necsar un medic citopatolog specializat pe patologia mamara.

Vizionare placuta


Kudika
31 Decembrie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.