Setari Cookie-uri

Alimentatia sanatoasa si echilibrata in post

Cum sa tii kilogramele la distanta in post

Material realizat de Mihaela Costin – Nutritionist si NLP Practitioner, Cabinetul de Coaching Nutritional NutriShape

Pentru aceia dintre noi dornici sa urmeze postul din calendarul ortodox, expun in cele ce urmeaza variante de alimente care indeplinesc toate functiile necesare alimentelor de calitate: sunt sanatoase prin oferta de nutrienti, au gust bun, facandu-ne sa nu simtim atat de tare lipsa proteinei animale si sunt si satioase.

Cand spunem “post” ne ducem cu gandul la o denutritie proteica,un gand oarecum eronat, deoarece acele proteine animale de care ne lipsim in post, pot fi suplinite de proteinele vegetale, uneori acestea avand o calitate superioara. Asadar, sa parcurgem o lista de cateva produse cu continut proteic crescut, bineinteles admise in post.

Quinoa este o cereala care se gateste in mod similar orezului, dar cu timpul de fierbere injumatatit. Pe langa continutul de proteine calitative, ea reprezinta si o sursa importanta de calciu, pe care il luam in mod majoritar din lactate. Surpriza este data de faptul ca avem mai mult calciu in quinoa decat in lapte. Iata 2 griji spulberate de catre un singur aliment.

Citește și:

Alta sursa de proteine vegetale este reprezentata de ciuperci. Avem o varietate de retete cu ciupercute, insa e important de precizat ca acestea au un continut redus de calorii si in schimb sunt pline de nutrienti care ne ajuta sa avem o stare de sanatate optima.

Fasolea contine carbohidrati care nu cresc rapid nivelul zaharului din sange, iar continutul de proteine este frumos suplimentat de fier si vitamina B, surse ale unui nivel crescut de vitalitate. Putem sa ne lasam imaginatia sa functioneze, colorand platoul cu salate si boabe de fasole pestrite, negre sau rosii.
Semintele, care pot fi folosite in diverse preparate si in diferite momente ale zilei, contin o sursa de proteine si fibre, ce contribuie la o digestie buna.

Semintele de susan sunt o alta sursa valoroasa de calciu, cu precizarea ca acestea sunt mai bine absorbite daca sunt zdrobite sau lasate la inmuiat aproximativ 1 zi – doua, lucru valabil si pentru semintele de in. Atentie la consumul celor din urma, deoarece s-a constatat ca interactioneaza cu antidiabeticele orale, scazand considerabil nivelul glicemiei.

Citește și:

Fasolea verde si spanacul contin multe proteine la suta de grame, locul intai in continutul proteic, dintre cele doua, fiind ocupat de fasolea verde. Cum acestea sunt achizitionate sub forma inghetata in aceasta perioada a anului, trebuie sa avem grija sa nu reprezinte singura sursa de proteine in cursul unei zile, deoarece prin congelare, alimentele isi mai pierd din continutul nutritional.

Nautul are aceleasi grame de proteine ca si fasolea, astfel, daca vrem sa ne si mentinem greutatea, il putem alege ca alternativa, pentru faptul ca este mai putin caloric.

Hummusul, preparatul facut in principal din naut, are un gust extraordinar, mai ales daca il combinam cu o salata asortata sau chiar cu o felie de paine integrala cu seminte.

Pentru micul dejun, daca obisnuiam sa consumam cerealele integrale cu lapte, acum le putem consuma cu lapte de migdale, care vine cu multiple avantaje: este mai putin caloric fata de laptele de vaca, este o sursa minunata de vitamina A, E si D, dar si calciu. Singurul “defect” este faptul ca are putine proteine.

Citește și:

Avocado, bogat in vitamine si minerale, are numerosi acizi grasi esentiali. Deliciosul guacamole are ca ingredient vedeta acest fruct.

Pentru un plus de culoare si stimularea simtului vizual, sfecla rosie inlatura oboseala specifica perioadei reci, ajuta la reinnoirea celulelor sanguine, prevenind anemia si stimuland sistemul imunitar. Nici ea nu are foarte multe proteine, insa compenseaza prin continutul variat de minerale. Se poate asocia cu ghimbir, rezultand o salata aromata.

Varza calita cu mamaliguta, conopida, broccoli, varza de bruxelles alcatuiesc meniuri variate si bogate din punct de vedere nutritiv.

Una din greselile de alimentatie in post consta in consumul crescut de cartofi si paste fainoase. Recomandam consumul moderat al acestora si trecerea de la paste din faina alba la paste integrale.
De asemenea, sa incercam sa evitam mezelurile sau pateurile de post, deoarece contin multe substante artificiale si nici nu au un gust atat de bun, fata de fructele, legumele, tocanitele care pot fi preparate acasa.

Citește și:

Vestea buna este ca in timpul postului exista si unele dezlegari la peste.
Asadar, sa profitam de aceasta perioada pentru o curatare spirituala si pentru acumulare de ganduri benefice, dar si pentru o detoxifiere alimentara atat de benefica pentru organism.

Vizionare placuta


Kudika
13 Noiembrie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.