Setari Cookie-uri

Top 10 enigme ale istoriei

Ducem in spate o istorie plina de farmec dar si covarsitoare. In ciuda avansului tehnologic ce caracterizeaza omenirea ultimelor secole dar si a sangelui de exploratori ce ne curge prin vene ne mai uitam inca spre trecut si nu reusim sa-i dam de cap. Cum au construit egiptenii piramidele? Care e originea ansamblului de la Stonehenge? Oare Atlantida a existat cu adevarat? Exista numeroase raspunsuri la aceste intrebari insa nici unul nu reuseste sa ofere o imagine completa. Deocamdata tot ce avem sunt presupuneri si jumatati de adevar. Tocmai asta le transforma in cele mai mari mistere ale omenirii.

Treptat au inceput sa vina si raspunsuri, completate de teorii si banuieli. Cu ajutorul testelor ADN s-a stabilit ca bastinasii intalniti pe insula erau urmasii unei civilizatii infloritoare, Rapa Nui, creata in urma colonizarii insulei de catre polinezieni in jurul anului 700. Odata ajunsi pe insula s-au dezvoltat treptat profitand de bogatiile ei. In perioada de apogeu populatia nativa a ajuns la 12 000 de oameni. Ce s-a intamplat cu civilizatia candva infloritoare?

Una dintre cele mai convingatoare teorii sustine ca in jurul anului 1600 Rapa Nui a inceput sa resimta efectele suprapopularii si defrisarii. Utilizarea lemnului pana la ultimul copac a insemnat sfarsitul navigatiei; in plus, alunecarile de teren datorate defrisarii le-au distrus culturile. Nu dupa mult timp au fost nevoiti sa recurga la canibalism pentru a supravietui. Cei care au reusit sa supravietuiasca secole de-a randul pe insula de acum pustie si uscata au fost partial decimati o data cu venirea europenilor, datorita bolilor epidemice aduse de acestia. Statuile, intruchipari ale stramosilor veghind asupra civilizatiei Rapa Nui, nu si-au implinit rolul. Conform acestei teorii infloritoarea populatia Rapa Nui este considerata prima civilizatie disparuta datorita unei catastrofe ecologice.

8. Chivotul Legii

Artefact de origine religioasa, Sfantul Chivot al Legii a reprezentat si reprezinta unul dintre marile mistere ale civilizatiei crestine. Secole de-a randul arheologii au incercat sa il localizeze fara succes. Conform legendelor, Sfantul Chivot e un cufar aurit (pe interior si exterior) construit acum aproximativ 3000 de ani de catre poporul lui Israel pentru a gazdui Tablele legii cu cele 10 Porunci. Se crede ca Sfantul Chivot are legatura cu cateva miracole precum secarea temporara a raului Iordan in momentul in care preotii ce carau scrinul au pus piciorul in apa.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
18 Februarie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.