Setari Cookie-uri

Top 10 enigme ale istoriei

Ducem in spate o istorie plina de farmec dar si covarsitoare. In ciuda avansului tehnologic ce caracterizeaza omenirea ultimelor secole dar si a sangelui de exploratori ce ne curge prin vene ne mai uitam inca spre trecut si nu reusim sa-i dam de cap. Cum au construit egiptenii piramidele? Care e originea ansamblului de la Stonehenge? Oare Atlantida a existat cu adevarat? Exista numeroase raspunsuri la aceste intrebari insa nici unul nu reuseste sa ofere o imagine completa. Deocamdata tot ce avem sunt presupuneri si jumatati de adevar. Tocmai asta le transforma in cele mai mari mistere ale omenirii.

De-a lungul timpului teoriile referitoare la piramide au variat de la cele mai neobisnuite si anume interventii extraterestre, pana la idei practice referitoare la tehnici disponibile pentru a taia piatra cu o precizie milimetrica in blocuri ce cantaresc intre 15 si 1 000 de tone si pentru a o ridica la inaltimea necesara. Avand in vedere tehnicile disponibile la vremea respectiva, constructia piramidelor ramane ceva de domeniul fantasticului.















1. Ansamblul de la Stonehenge


Ansamblul de la Stonehenge e format dintr-un cerc de blocuri masive de piatra localizate pe Campia Salisbury in sud-vestul Angliei. National Geographic considera ansamblul drept unul dintre "siturile arheologice iconice si unul dintre cele mai mari enigme ale omenirii”. Pentru realizarea acestuia s-au folosit 80 de blocuri de piatra fiecare cantarind in jur de 4 tone, aduse de la o distanta de aproximativ 380 km. Cine si cum a construit masivul ansamblu de piatra in jurul anului 2 300 i. Hr.? Care era rolul monumentului?

In ciuda numeroaselor investigatii, povestea ansamblului de piatra ramane la nivel de presupunere. Teoriile referitoare la acesta sustin ca ar fi avut scopuri religioase, ca ar fi reprezentat un calendar ce marca solstitiile si prezicea eclipsele de luna si de soare sau ca ar fi fost un fel de cimitir destinat personalitatilor de la acea vreme. Studii din 2008 par sa indice ca ansamblul de pietre ar fi avut functie tamaduitoare. Prin urmare oamenii bolnavi veneau la Stonehenge pentru a se vindeca. Probabil ca va mai dura insa pana vom sti cu siguranta scopul si vom afla cum constructia a fost posibila. Pentru mai multe informatii cititi acest documentar BBC.


Un articol de Ioana

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
18 Februarie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.